četrtek, 14. 9. 2023

35. grafični bienale Ljubljana

V petek, 15. septembra 2023, se v Mednarodnem grafičnem likovnem centru odpira 35. grafični bienale Ljubljana z naslovom Iz praznine so prišli darovi kozmosa. Pester program brezplačnih dogodkov, ki vključuje vodene oglede, pogovore z umetniki in glasbene dogodke, se bo odvijal tudi med vikendom.

Bienale bodo odprli umetniška vodja in direktorica MGLC Nevenka Šivavec, umetniški vodja 35. grafičnega bienala Ljubljana Ibrahim Mahama, kuratorka 35. grafičnega bienala Ljubljana Inga Lace, ministrica za kulturo Republike Slovenije Asta Vrečko in župan Ljubljane Zoran Janković.

Osrednja razstava, ki bo na različnih prizoriščih po mestu na ogled do 14. januarja 2024, prikazuje dela več kot 50 umetnikov, ki zajemajo iz bazena povezav med sodobno umetnostjo in grafiko na poljih arhitekture, oblikovanja, kmetijstva in botanike.

Podrobnejši program otvoritvenega vikenda je na voljo tukaj. 

Raziskovanje vezi med Gano in Jugoslavijo

Letošnji 35. grafični bienale Ljubljana raziskuje ekosistem povezav, solidarnosti in zgodovin upora, ki izhajajo iz nekdaj tesnih vezi med poosamosvojitveno Gano in nekdanjo Jugoslavijo. Poglobi se v emancipatorno vizijo prvega ganskega predsednika Kwameja Nkrumaha, ki jo je uresničeval ob sodelovanju med arhitekti, oblikovalci, inženirji in urbanisti, ki so delovali v državah, kot sta bili Gana in Jugoslavija in so bile del gibanja neuvrščenih.

Bienale je zamišljen kot praznina in prostor potenciala, ki vsebuje možnost pretvorbe praznine v darove kozmosa. Umetniški vodja Ibrahim Mahama v njem vidi priložnost za obuditev nekdanjih povezav in krepitev transnacionalnih zavezništev.

O bienalu

Grafični bienale Ljubljana je eden najstarejših na svetu; ustanovljen je bil leta 1955. S svojim delovanjem je Ljubljano in slovensko likovno umetnost postavil v svetovni kontekst ter vplival na pojav številnih podobnih dogodkov po vsem svetu ter vzpostavil dejavno mrežo za izmenjavo izkušenj na področju grafične umetnosti.

Preberite tudi: