petek, 28. 2. 2020

Akcija prenašanja dvoživk ob Večni poti

Ob Večni poti tudi letos poteka akcija prenašanja dvoživk, s katero želimo čim večjemu številu dvoživk omogočiti varno prečkanje ceste.

Na delu od Živalskega vrat proti Kosezam smo pod vodstvom članov Herpetološkega društva - Societas herpetologica slovenica sredi februarja postavili zeleno ograjo za dvoživke, prenašanje dvoživk pa poteka vsak večer.

Lepo vreme in topli dnevi so prebudili dvoživke, ki se v teh dneh že selijo proti mrestiščem, kjer bodo odložile mrest. Ker želimo, da Večno pot varno prečka čim večje število dvoživk, vas vabimo, da se pridružite akciji. Ta poteka vsak večer od 20. ure naprej, zbirno mesto je na asfaltnem parkirišču nasproti Živalskega vrta.
S seboj imejte svetilke (najbolje naglavne) in odsevne jopiče (da nas vozniki hitreje opazijo in tako poskrbimo za svojo varnost). Vedra za prenašanje priskrbijo člani Herpetološkega društva. Dvoživke prenašamo brez rokavic, saj je to za tanko kožo dvoživk najprimernejše.

Svojo udeležbo sporočite na e-naslov dvozivke.vecnapot@gmail.com najkasneje do 17. ure na dan prihoda. Aktualna obvestila o akciji lahko spremljate na spletni strani prenašanja dvoživk na Večni poti.

Varstvo dvoživk na Večni poti in redno spremljanje stanja populacije potekata že od leta 2007.

Preberite tudi: