petek, 19. 6. 2020

Dan križevniškega soseda

Dan križevniškega soseda bo letos zelo drugačen, saj bomo iz enega naredili kar 10 dni, ki jih bomo napolnili s kulturo in dogajanjem na ulici. Začnemo v sredo, 24.junija 2020.

Prvi, osrednji dan Križevniškega soseda bomo začeli ob 18. uri, ko bomo za otroke in njihove spremljevalce odigrali lutkovno predstavo Korenčkov palček (v primeru dežja bo predstava v dvorani Mini teatra).
Ob 19. uri bomo odprli naše nove klopi in povabili vse, ki želijo, da prinesejo na Križevniško kakšno cvetlico ali drevo. Letos smo se odločili, da bomo v cvetju vrtnic, saj nam je Turizem Ljubljana podaril 10 vrtnic Ljubljana, dva soseda pa sta dodatno kupila še nekaj izjemno lepih vrtnic, ki nas že mesec dni navdušujejo.
Ob 19.30 uri bo dramska igralka Barbara Vidović iz gledališča Talija za otroke prebirala pravljice. Z nami bodo letos tudi skrivnostne skupine kostumiranih gostov iz preteklosti in iz domišljije - verjemite to bo zelo zabavno in nenavadno.
Ob 20. uri bo nastopila glasbena skupina ANBOT, ki združuje glasbenike različnih glasbenih znanj in predvsem pestrih profesionalnih poslanstev, ki z veliko predanostjo in malo glasbenih šol soustvarjajo za današnji čas redko slišano kombinacijo glasbe.

Slavje na ulici bomo zaključili okoli 23. ure.

Poezija na klopeh

Med epidemijo korone smo razpisali literarni natečaj, na katerega je kar 69 pesnic in pesnikov poslalo svojo pesem za objavo na križevniških klopeh. Žirija v sestavi Anja Golob, Ivica Buljan in Robert Waltl je izbrala devet pesmi, ki jih je oblikovala vizualna umetnica Toni Soprano Meneglejte in so že na ogled na naših klopeh.

Literarni večeri

V juliju in avgustu bomo pripravili 9 literarnih večerov izbranih pesnic in pesnikov, ki jim bodo družbo delali igralci in glasbeniki. Izbrani avtorji in pesmi so:

  • Maruša Mugerli: Mačke
  • Marjanca Kočevar: Ovulacija
  • Saša Pavček: Korzet besed
  • Tibor Hrs: Osnovno gorivo
  • Maja Burja: Materinski nagon
  • Peter Rezman: Pogreb počez poseka Dreves
  • Aljaž Primožič: Včasih se prepirava kdo od naju
  • Miha Marek: Zlata ribica
  • Ana Alagory: A bike ride

Križevniška ulica – srce zelene prestolnice

foto

Veseli nas, da je naš dolgoletni trud za ulico dosegel tak uspeh in da se je ulica vpisala v nepogrešljivo turistično točko Ljubljane. Zgodovina naše ulice, ki jo predstavljamo na klopeh, hiše odete v zelenje in cvetje s svojim šarmom vabijo tuje in domače obiskovalce skozi vse leto. Vendar ne kaže govoriti zgolj o stavbah in ulici, takšno jo naredijo predvsem njeni stanovalci. Dušo ji vdahnejo ljudje. Zato vsako leto vsaj en dan posvetimo slavju, ki ga namenjajo svoji ulici in obiskovalcem, ki vanjo zelo radi zaidejo.

Vsi dogodki so brezplačni.

Dobrodošli v Križevniški KV'ART.

Preberite tudi: