torek, 6. 2. 2024

Dan varne rabe interneta

Ob 6. februarju, dnevu varne rabe interneta, izpostavljamo pomen prepoznavanja spletnega nasilja ter podporo in pomoč, ki jo za njegovo premagovanje lahko poiščete v Ljubljani.

Spletno nasilje ima veliko obrazov, vključno s spletnim nadlegovanjem, grožnjami, žalitvami, zalezovanjem, nadlegovanjem, izsiljevanjem z intimnimi posnetki, z ustvarjanjem lažnih profilov drugih oseb na družbenih omrežjih, s širjenjem osebnih informacij brez soglasja.

Občinstvo je pri spletnem nasilju lahko zaradi narave spleta hitro zelo številno, žrtev pa ostane ranljiva in izpostavljena, saj je umik močno otežen. Sporočila, videi ali slike sledijo žrtvi povsod, težko jih je odstraniti in so tu vsakokrat, ko uporablja splet, družbena omrežja ali mobilni telefon. Nasilje kot stigma ostane tudi po tem, ko povzročitelj/ica z nasiljem preneha, saj objave ostanejo za zmeraj, če žrtev ne doseže njihovega izbrisa. Nasilje se ponovi vsakokrat, ko nekdo to objavo ali fotografijo všečka, komentira ali deli naprej.

Prepoznavanje simptomov spletnega nasilja je ključnega pomena. Lahko so psihološki, kot so povečana tesnoba, depresija ali občutek nemoči. Pogosti so tudi socialni umik, spremembe v vedenju in opazen upad učinkovitosti v šoli ali na delovnem mestu.

Ob soočanju s temi izzivi se spomnite, da niste sami. V Ljubljani se za pomoč in podporo lahko obrnete na TOM telefon in Center Logout, kjer nudijo zaupno svetovanje otrokom, mladostnicam in mladostnikom, razumejo kompleksnost spletnega zlorabljanja ter zagotavljajo varno okolje za razpravo o skrbeh brez obsojanja.

Če je zadeva resna (kaznivo dejanje), zavarujemo dokaze in ne odlašamo s prijavo na policijo!
Skupaj lahko ustvarimo varnejše in bolj spoštljivo spletno okolje.

Kontakti:

Center Logout
S: www.logout.org 
Brezplačna klicna številka: 080 73 76

TOM telefon
S: www.e-tom.si
Brezplačna klicna številka: 116 111

Preberite tudi: