ponedeljek, 30. 9. 2019

Dan za ženske v Kinodvoru

V Kinodvoru bo v petek, 4. oktobra 2019, potekala mednarodna konferenca Ženske v kinu.

Razprave o »ženskah in filmu« se običajno osredotočajo na tisto, kar vidimo na platnu, redkokdaj pa so usmerjene h gledalkam. Načini prikazovanja, kvote, delo žensk za kamero in pred njo, prisotnost režiserk na pomembnih filmskih festivalih, zlorabe v filmski industriji … vse to so postale vsakdanje teme. S konferenco bi zato radi posvetili pozornost običajno zanemarjeni temi žensk v občinstvu. Zlasti v kakovostnih art-house kinematografih (pri filmih, ki so več kot zgolj zabava) so ženske prevzele pomembno vlogo v ohranjanju in promoviranju gledalske izkušnje. Eden izmed ciljev konference je s proučevanjem filmskih gledalk v številnih različnih obdobjih in kontekstih spodbuditi diskusije o razvoju občinstva.

Gostje konference bodo ugledni mednarodni filmski strokovnjaki: filmski zgodovinar, kurator ter profesor zgodovine filma in medijev na Birkbeck College Ian Christie; nizozemska filmska kritičarka, filozofinja, predavateljica in ustanoviteljica projekta Slow Criticism Dana Linssen; filmska producentka in kuratorka v bristolskem kinu Watershed Tara Judah; in izredna profesorica zgodovine kinematografov na Univerzi v Utrechtu Judith Thissen. Vodja programa v Kinodvoru Koen Van Daele pa bo spregovoril o ženskem občinstvu v prvih desetih letih ljubljanskega mestnega kina.

Konferenca je odprta za širšo javnost, namenjena pa je zlasti tistim, ki delujejo na področju filma: oblikovalcem filmskih programov, producentom, filmskim ustvarjalcem, distributerjem, kritikom, pedagogom, študentom …
Vstop je prost. Vsa predavanja bodo potekala v angleščini, poskrbljeno pa bo za simultani prevod v slovenščino.

Konferenco organizira Kinodvor ob 25. obletnici Mednarodnega festivala sodobnih umetnosti Mesto žensk. Potekala bo v okviru kandidature Mestne občine Ljubljana za naslov Evropske prestolnice kulture leta 2025.

Preberite tudi: