ponedeljek, 20. 5. 2019

Danes je svetovni dan čebel

20. maj, svetovni dan čebel, bomo v Ljubljani med drugim obeležili z razstavo Ljubljanska čebela v stripu, ki jo bomo v Mestni hiši odprli ob 15.30 uri.

Na razstavi si lahko ogledate stripovske risbe, like in podobe, nastale na stripovski delavnici “Glavo v oblačke”, ki smo jo letos posvetili ljubljanskim čebelam.

Ljubljana je mesto čebel. Ker se skrivajo na vrhovih stavb, skritih vrtovih predmestja in obronkih parkov, prebivalke in prebivalci Ljubljane le redko vidimo panje. Pa vendar jih prestolnica dežele s plemenito tradicijo čebelarstva premore kar 4500! Skrajni čas je bil, da se kranjski sivki, kot se imenuje slovenska avtohtona vrsta čebel, posvetimo tudi na legendarni stripovski delavnici “Glavo v oblačke”.

Vsi izdelki so nastali v okviru delavnice, ki je potekala jeseni in pozimi 2018/19. Izjema so listi iz skicirk. Ti so nastajali ob delavnicah, včasih povsem neodvisno od spodbud mentorjev. Delavnice so potekale v tesnem sodelovanju s Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani (Oblikovna). Izdajo stripa smo sofinancirali na Mestni občini Ljubljana skupaj z Javno agencijo za knjigo RS.

anna sangawa hmeljak cebele4

Mentor za risbo in oblikovanje je bil Ciril Horjak alias dr. Horowitz, somentoriranje in oblikovanje je prevzel Dejan Kotnik.
Tečajniki in avtorji stripov so Anna Sangawa Hmeljak, Natalija Premk Jenič, Anja Rudež, Sara Kosmač, Valentina Mandzhieva - ValWarr, Simon Golob, Darja Hafner, Maja Seliškar, Nik Hrovat, Brigita Krek in Zoja Prijatelj – Pixdixie.

Razstava bo na ogled do 3. junija 2019.

 

Čebele v Ljubljani

Cebela vir Pexels5

Čebele so naše nepogrešljive sopotnice. Z opraševanjem skrbijo za našo hrano, z medom in drugimi pridelki pa krepijo naše zdravje. Na območju Ljubljane deluje kar 350 čebelarjev, ki gospodarijo z več kot 4. 500 čebeljimi družinami.

Večina čebelari na podeželju, ki predstavlja kar dve tretjini vsega območja Mestne občine Ljubljana. Vedno več je tistih, ki se odločajo za čebelarjenje znotraj avtocestnega obroča. Tu tako v zadnjem času sledimo razvoju tako imenovanega urbanega čebelarjenja.

Ta temelji na gibanju za ozelenitev mestnih naselij, trendu zdravega načina življenja, želji po samopreskrbi in celostnem stiku z okoljem ter dvigu družbene ozaveščenosti o pomembnosti čebel za ohranjanje ekosistema in naše preživetje.

Svetovni dan čebel

20. maj so za svetovni dan čebel Združeni narodi razglasili ravno na pobudo Slovenije, z njim pa obeležujemo rojstni dan začetnika gospodarskega čebelarjenja pri nas, Antona Janše.

 

 

Preberite tudi: