četrtek, 1. 12. 2022

Decembrski sejem ilustracije na Vodnikovi domačiji

Od 1. do 24. decembra 2022 so na 8. Decembrskem sejmu ilustracije na ogled in v nakup najboljše ilustracije, kar jih ta čas ponuja slovenska ilustracija. Sejem ponuja tudi bogat spremljevalni program od srečanja z umetniki do pripovedovalske igralnice za otroke in obiska dedka Mraza.

Sejem ilustracije ponuja možnosti za ogled in nakup ilustracij 30 najvidnejših domačih ustvarjalcev. Na sejmu boste našli tako originale kot podpisane printe, omejenih in neomejenih serij, v okvirjih in brez. Na spletu bo odprtje sejma 1. decembra ob 10. uri, v Galeriji Vodnikove domačije Šiška pa ob 17. uri.

Decembrski sejem ilustracije. Foto: Domen Pal, Vodnikova domačija
Foto: D. Pal, Vodnikova domačija
   

Ob prihajajočih praznikih se je lepo spomniti da so ilustracije krasno darilo, ki se v raznolikih barvah, oblikah in formatih podajo številnim priložnostim, v domove prinašajo cele svetove, z nakupom pa pomembno podpiramo domačo ustvarjalnost.

Letos razstavljajo Marta Bartolj, Zvonko Čoh, Trina Čuček Meršol, Tina Dobrajc, Ančka Gošnik Godec, Miha Hančič, Klara Jan, Marjanca Jemec Božič, Zala Kalan, Maja Kastelic, Samira Kentrić, Ema Kobal, Anka Kočevar, Manca Krošelj, Polona Lovšin, Ana Maraž, Matija Medved, Eva Mlinar, Nina Mršnik, Silvan Omerzu, Andreja Peklar, Lidija Plestenjak, Tereza Prepadnik, Petra Preželj, Jelka Reichman, Hana Stupica, Peter Škerl, Gorazd Vahen, Meta Wraber in Ana Zavadlav.

Decembrski sejem Ilustracij. Foto: Domen Pal, Vodnikova domačija
Foto: D. Pal, Vodnikova domačija

   

Spremljevalni program 

Sobota, 17. 12. ob 10.00 - 14.00
Druženje z ilustratorkami in ilustratorji
Del vsakoletnega sejma ilustracije so tudi sobotna druženja z ilustratorji, ko obiskovalci sejma spoznavajo avtorje, z njimi klepetajo in jih kaj povprašajo, ilustratorji in ilustratorke pa spoznavajo svojo publiko in kupce svojih del ter odgovarjajo na vprašanja.

Sobota, 17. 12. ob 15.00
3 razgrnjeni projekti
Na sejmu sodelujoče ilustratorke bodo razgrnile in predstavile proces dela na svojih projektih.
Ana Zavadlav bo delila potek ilustriranja za zbirko Italijanskih pravljic Itala Calvina, ki je pravkar izšla pri Založbi Mladinska knjiga, Eva Mlinar delo za muzej Wellcome Collection v Londonu, Maja Poljanc in Petra Švajger pa Slovenske basni, ki so nastajale s podporo Centra za kreativnost.

Spremljevalni program za otroke 

Nedelja, 4. 12. ob 11.00 / 5+
Pravljični studio
Zgodbe ne nastanejo iz nič in veliko bolj zabavno je, če si jih izmišljujejo skupaj. Zato smo v Pravljičnem studiu razvili pripovedovalske kocke, pripovedovalske prosojnice in pravljični zemljevid ter številne načine, na katere se lahko igramo z njimi in pripovedujemo zgodbe. Za eno nedeljsko dopoldne se bo Vodnikova spremenila v veliko pripovedovalsko igralnico. V igro vas bodo pospremile mentorice Pravljičnega studia Špela Frlic, Maša Jazbec in Nuša Jurjevič.

Nedelja, 11. 12. ob 11.00 / 5+
Igrarije iz galerije
Decembrski sejem ilustracije vsako leto do vrha napolni galerijo z ilustracijami in zgodbami.
Otroci bodo pokukali med podobe in spoznali ilustratorko Anko Kočevar. Skozi kratek filmček bodo obiskali njen atelje in izvedeli kako Anka ustvarja svoje neverjetne kolaže. Na delavnici bodo, pod Ankinim mentorstvom, tudi sami ustvarili kolaž in se preizkusili v magnetnih igrah, ki so nastale iz njenih ilustracij.

Nedelja, 18. 12. ob 11.00 / 4+
Palačinkova torta in obisk dedka Mraza
Maček Findus si praznovanja rojstnega dne ne zna predstavljati brez palačinkove torte, zato se njegov prijatelj Petterson seveda odloči, da mu jo bo spekel. A pot do sladke torte je dolga in polna humornih zapletov.
Pripoveduje: Katja Preša, animacija ilustracij: Jure Lavrin, glasba: Andrej Fon.
Po pripovedovanju otroke obišče dedek Mraz.

Vstop na vse dogodke iz spremljevalnega programa sejma je prost. Zaradi omejene kapacitete prosimo, da si zagotovite brezplačne vstopnice na spletni strani mojekarte.si, na domačiji ali na: prijava@divjamisel.org.

Odpiralni čas živega sejma

Galerija Vodnikove domačije Šiška
TOR – PET: 14.00–19.00
SOB – NED: 10.00–14.00
Zaprto ob ponedeljkih in praznikih.

Osebni prevzem na spletu kupljenih del

TOR – PET: 14.00–19.00
SOB – NED: 10.00–14.00

Sejem v soboto, 24. 12., zapira svoja vrata v galeriji in tudi na spletu.

Več o Decembrskem sejmu ilustracije si lahko preberete tukaj

Preberite tudi: