četrtek, 21. 11. 2019

Deževen dan ali nedelja. V Ljubljani številne možnosti za lep družinski dan.

Konec tedna si vzamemo več časa za svoje bližnje in za hobije. Kako združiti različne interese in preživeti lep dan? Možnosti v Ljubljani je nešteto. Poučno, zabavno in skupaj.

Kje najdemo izhodišča za pogovor o umetnosti?

Pokukajte v umetnost in se odpravite v Mednarodni grafični likovni center (MGLC) in v Švicarijo v Tivoliju.

Če se odločite za obisk razstave, so v pomoč posebne Družinske map’ce s kratkočasnimi nalogami za vso družino. Otroški atelje v Švicariji je zbirališče otrok. Obiščete jih lahko kadarkoli, brezplačno. Še posebej ste vabljeni 3. decembra, na Ta veseli dan kulture. Družine, vzemite si čas! Obisk ponuja odlično izhodišče za zanimive pogovore med otroki in starši.

24 6

Kaj pa če se podamo v preteklost?

Družine z otroki od 4 do 8 let boste lepo preživeli dan ob ogledu razstave Ljubljana. Zgodovina. Mesto. v MGML. Spremljal vas bo tiskan vodnik za družine ter žabici Ljuba in Ana.

349b1dc1c3eafddf118806d46b572998
V Zmajevem brlogu.

Če so vaši otroci stari od 6 do 10 let, je lepa priložnost preživeti dan v Plečnikovi hiši. Družinska vstopnica vsebuje Otroški arhitekturni vodnik. Naloge v vodniku se prepletajo z nalogami na razstavi. Po ogledu Plečnikove hiše se lahko pridružite kužku Sivku, ki vas popelje po poteh mojstra Plečnika.

Družine z otroki od 8 do 11 let lahko postanete časovni popotniki. Vkrcali se boste v časovni stroj in odkrivali, kako je nastala Ljubljana. Pustolovščin se začne v prazgodovini in zaključi v moderni Ljubljani. Z reševanjem izzivov boste prestopali med posameznimi obdobji. Vesela in zanimiva pot čaka!

Kdo je slavni Friderik?

Grajske zgodbe Ljubljanskega gradu so vpete v različne programe za vso družino. Družinski vodnik ima devet točk s simpatičnimi ugankami in vabi, da se poti lotite samostojno. Bogato grajsko preteklost lahko odkrivate z Avdiovodnikom, z napeto pustolovsko igro Grajski pobeg pa spoznavate mestno zgodovino, se zabavate in morda celo rešite zmaja!

Na gradu je priložnost tudi za nedeljski sok, kavo in sladico, ali kar za celo kosilo. Morda se pokaže tudi Friderik, najslavnejši prebivalec gradu. Mnoge možnosti so za sprehode po zelenem griču ali pešpoti na grad. Različni dostopi zahtevajo le 10 do 15 minut sprehoda.

Filmski svet

Nedeljsko dopoldne je v mestnem kinu namenjeno tudi družinam z otroki. Vsako nedeljo ob 11. uri vas na Zajtrku pri Kinodvoru poleg filma čaka še topli napitek in sladki priboljšek. Ko starši uživajo v »svojem« filmu je za otroke od 4 leta starosti dalje (oziroma starosti, ki je priporočena ob filmu na sporedu) organizirano varstvo. Sočasno se v Mali dvorani predvaja film s programa za otroke Kinobalon. Na projekciji je prisotna varuška, ki po koncu filma skupaj z otroki ob igranju v kavarni počakajo na starše. Dan se lahko nadaljuje z živahno izmenjavo vtisov.

Kinodvor mlajse generacije foto Katja Goljat vir Kinodvor3

Neguj otroka v sebi

Mami in oči lahko s svojim nadebudnežem ali nadebudnico zopet postaneta otroka na zunanjih igralih, v labirintu, kockarnici ali v otroškem stanovanju v Mali ulici, ali pa si privoščita mirno nedeljsko kavico s časopisom, medtem ko so otroci zaposleni v ustvarjalnici, pravljični urici ali v drugih vodenih aktivnostih. Vsako nedeljo popoldne, od oktobra do maja, je v Mali ulici, poleg ostalih aktivnosti, še lutkovna ali igrana predstava za najmlajše. 

Kako živali začnejo in končajo dan?

Družinski obisk v ZOO Ljubljana je mnogo več kot le obhod od živali do živali, saj ga starši z otroki lahko izkoristijo za spontano druženje, sprostitev, opazovanje in raziskovanje. Za veliko veselja poskrbijo inovativna igrišča, na katerih spretnosti lahko preizkuša vsa družina, številni mirni gozdni kotički pa so kot nalašč za prijeten oddih. Med vikendi obisk popestrijo zanimive delavnice in dogodki ter opazovanje, kako se aktivnosti živali spreminjajo od jutra do večera. V novembru so začeli z izdajo letnih vstopnic za prihajajoče leto, ki jo lahko koristimo že v decembru in vse dni v letu.

Zajeta slika

Predstave za vse generacije

V Lutkovnem gledališču Ljubljana se srečujejo različne generacije. Vse pa povezuje ljubezen do gledališča. Največ je seveda otrok s starši, vse več pa je najstnikov in odraslih, saj pomemben del produkcije nastaja tudi za odrasle gledalce. Konec tedna se obiskovalci poleg predstav radi udeležijo tudi vodenega ogleda gledališča in Lutkovnega muzeja na Ljubljanskem gradu ali pa programa Z odra v muzej, ki vključuje ogled predstave in Lutkovnega muzeja.

Preberite tudi: