sreda, 1. 12. 2021

Evropska nagrada za projekt Zeleni pingvin

Okoljski projekt Zeleni pingvin, pri katerem sodelujemo tudi na Mestni občini Ljubljana, je prejel evropsko nagrado za podjetništvo v kategoriji podpiranja trajnostnega prehoda.

Glavni cilj projekta je spopadanje z globalnimi okoljskimi izzivi in vključevanje prebivalcev v soustvarjanje ogljično nevtralnih mest. V okviru projekta bodo učenci na interaktiven, zabaven in učinkovit način spoznavali, kaj odtis CO2 je, koliko ga spustimo v ozračje in kako ga znižati ter kako osvojeno prenesti tudi na druge. Učenci, razredi in šole se bodo pomerile med seboj pri zmanjševanju odtisa CO2 z zmanjšanjem porabe virov, podatki pa bodo preračunani na oprijemljiv in razumljiv način: število dreves, količina ledu, ki se stopi in število rešenih pingvinov.

Cilj projekta je tako znižanje ogljičnega odtisa mesta ter na področju okoljske osveščenosti ustvariti novo znanje in navade v različnih starostnih skupinah, kar bo pomembno vplivalo tudi na življenje prihodnih generacij.

Projekt Zeleni pingvin, ki ga je zasnovalo podjetja Iskraemeco, kandidira na javnem razpisu za sofinanciranje projektov v okviru programa Izobraževanje – krepitev človeških virov v okviru Norveškega finančnega mehanizma 2014 – 2021, Mestna občina Ljubljana pa je eden od partnerjev projekta. V pilotnem projektu bodo sodelovale tri ljubljanske osnovne šole: OŠ Hinka Smrekarja, OŠ Šmartno pod Šmarno goro in OŠ Jožeta Moškriča.

Številne potrditve za Zelenega pingvina

V podjetju Iskraemeco so projekt Zeleni Pingvin predstavili na Climathonu Ljubljana novembra lani, nato so se uvrstili na globalni Climathon, kjer so se uvrstili med tri najboljše ideje leta. Enako uvrstitev so dosegli tudi na Nordic Smart City Challenge, letos pa so prejeli evropsko nagrado za podjetništvo, v kategoriji podpiranja trajnostnega prehoda.

Preberite tudi: