četrtek, 3. 3. 2022

Fabula prihaja v Ljubljano

V Ljubljani bo od 5. marca do 15. aprila 2022 potekal festival Literature sveta Fabula. Osrednja tema festivala bo osredotočena na vprašanja človeške ranljivosti, pod festivalskim sloganom »Krhki, (ne)močni svet« pa bo združil šest mednarodno uveljavljenih avtoric in avtorjev, katerih dela bomo prvič lahko prebirali tudi v slovenščini.

 

Festival bo v Cankarjevem domu slovesno odprl ruski avtor Sergej Lebedjev, ki nas bo v svojem romanu Dežela pozabe popeljal v zamolčano preteklost sovjetske zgodovine ter skozi prepričljivo literarno pisavo nakazal, da se teme, ki so zaradi ranljivosti pogosto zapisane pozabi, najlažje obnavljajo prav preko umetnosti. Švicarska pisateljica Zora del Buono bo v Ljubljani predstavila nepozaben literarni spomenik, ki ga je posvetila svoji babici in ki naplavlja dolgo varovane in občutljive družinske skrivnosti. Družinska saga Maršalinja, ki jo odlikuje kompleksen in duhovit slog, se odvija v najbolj dramatičnih časih prejšnjega stoletja. Tudi roman nove zvezde evropske literature, lanske prejemnice prestižne nagrade man booker Nizozemke Marieke Lucas Rijneveld Nelagodje večera, se naslanja na družinsko zgodbo in resnično izkušnjo ob izgubi brata. Gre za pretanjeno študijo žalovanja in travm ob soočenju s smrtjo ter napeto zgodbo desetletne deklice Jas, odraščajoče v globoko verni družini na duhamornem podeželju, kjer sta zapravljanje in lahkomiselnost enakovredna grehu. Japonska zvezdniška pisateljica Mieko Kawakami bo predstavila roman Vsa moja poletja, ki ga odlikujeta čustvena neizprosnost in duhovna globina. Pisateljica se skozi svoje like poda na pot soočenja s frustrirajočim okoljem in lastnimi negotovostmi, ob tem pa izrisuje slike materinstva, rojstva, integritete ženskega telesa, svobode in težkih odločitev, s katerimi se sooča marsikatera sodobna ženska. V programu Fabula Hub bo tokrat nastopil eden najperspektivnejših mladih hrvaških pisateljev Dino Pešut, ki se bo predstavil z romanom Očetov sinko, na eni strani humornim, na drugi strain pa brezkompromisnim delom s kratkimi in močnimi poglavji, polnimi globokih čustev, ob katerih pronicljivo spregovori o mladi, izjemno občutljivi in izobraženi generaciji, ki ji družba vztrajno odreka možnosti.

Osrednje dogodke festivala bo spremljal tudi zanimiv humanistični program Fabula v teoriji, ki bo prinesel dve okrogli mizi, na katerih bodo nastopili številni domači in tuji strokovnjaki s področja teorije in humanistike.

Knjige iz festivalske zbirke Žepna Beletrina bodo na voljo za 10 evrov. Festival vključuje tudi bogat spremljevalni program, vsi festivalski dogodki pa bodo brezplačni. Več o programu najdete tukaj

Preberite tudi: