četrtek, 30. 6. 2022

Film pod zvezdami 2022

Ljubitelji filma si bodo lahko na Ljubljanskem gradu v letnem kinu Film pod zvezdami med 14. julijem in 6. avgustom ogledali najbolj odmevne filme letošnje kinematografske sezone.

Prva projekcija za štiri filmske delikatese

Na Grajskem dvorišču bodo prvo projekcijo na slovenskih platnih letos doživele štiri filmske delikatese.

Filmsko poletje v Ljubljani bomo v četrtek, 14. julija, odprli s slovenskim filmom Inventura, igranim prvencem režiserja Darka Sinka, tragikomedijo o človeku, ki ugotovi, da so bile njegove predstave o lastnem življenju le iluzija. Na projekciji se nam bo predstavila tudi ekipa filma!

V sredo, 20. julija, vabljeni k ogledu Peugeotove predpremiere filma Tajni agent 117: Iz Afrike z ljubeznijo (OSS 117: Alerte rouge en Afrique noire OSS 117, Nicolas Bedos). Vohunska parodija z Jeanom Dujardinom v glavni vlogi (Sean Connery do zadnjega manšetnega gumba in šarmantnega nasmeška) je nasmejala občinstvo na zaključni projekciji lanskega festivala v Cannesu.

Predpremiera Dobrega šefa (El buen patrón, Fernando León de Aranoa), trpke, a nadvse zabavne tovarniške satire o sodobnih delovnih razmerjih z odličnim Javierom Bardemom v naslovni vlogi, bo na sporedu v četrtek, 28. julija.

Film pod zvezdami. Foto: Domen Pal, Kinodvor
Foto: Domen Pal, Kinodvor

 

Letošnji program prinaša poleg Inventure še dva slovenska filma in eno koprodukcijo: že v ponedeljek, 18. julija, bomo predvajali koprodukcijo Morena (Murina, Antoneta Alamat Kusijanović), zgodbo o dekletu, ki se v navidezni idili s soncem obsijane jadranske obale spopada z mračnimi silami patriarhata. V sredo, 27. julija, bomo gledali filmski prvenec Tijane Zinajić Prasica, slabšalni izraz za žensko, alter komedijo o obdobju življenja, ko se preprosto zatakneš in ne veš, kako naprej. V sredo, 3. avgusta, pa bo sledila premiera slovenskega filma Orkester v režiji Matevža Luzarja (Srečen za umret), ki je svetovno premiero doživel v tekmovalnem programu festivala v Cottbusu.

Zadnja predpremiera na letošnjem Filmu pod zvezdami, s katero se bomo za leto dni poslovili od grajskih zvezd, bo v soboto, 6. avgusta, pripadla filmu Nak (Nope), novemu celovečercu Jordana Peela (Zbeži!, Mi). Zgodba o treh prebivalcih samotne soteske v notranjosti Kalifornije, ki so priča čudnemu in srhljivemu odkritju, se ponaša z režiserjevo značilno mešanico groze, humorja in provokativne družbene kritike.

Vstopnice že v prodaji

Filmi bodo na sporedu vsak dan ob 21.30. Predvajani bodo v izvornem jeziku s slovenskimi podnapisi; pri filmih, katerih jezik ni angleški, bodo podnapisi tudi v angleščini. Cena vstopnice znaša 5 €, za predpremiere 6 €. Rezervacij in popustov ni. Vstopnice so že v prodaji.

V primeru dežja ali slabe vremenske napovedi projekcija odpade. Nadomestna projekcija bo naslednji dan ob 21.30 v Kinodvoru. V primeru odpovedi predpremiere ali premiere bosta naslednji dan v Kinodvoru na sporedu dve nadomestni projekciji.

Organizatorja Filma pod zvezdami sta Ljubljanski grad in Kinodvor ob podpori Mestne občine Ljubljana. 

Več o Filmu pod zvezdami in programu najdete tukaj

 

Preberite tudi: