torek, 20. 8. 2019

Filmske klasike na Kongresnem trgu

Vabimo vas na Letni Kinodvor na Kongresnem trgu na brezplačen ogled štirih filmskih mojstrovin. Vsak večer od 26. do 29. avgusta 2019 ob 21. uri.

Štiridnevna prireditev Letni Kinodvor na Kongresnem trgu, ki jo mestni kino pripravlja v poklon pomembnim obletnicam v zgodovini filma in mesta, bo tokrat v znamenju filmske komedije.
Začeli bomo z iskrivo mešanico politične satire in romantične komedije v režiji velikega mojstra klasičnega hollywoodskega filma, Ernsta Lubitscha. Ninočka, ki se ponaša s prvo komično vlogo Grete Garbo in tistim neponovljivim »Lubitschevim prijemom«, letos namreč praznuje 80. obletnico. Z vrtoglavo in z barvami prežeto romantično komedijo Jeana Renoirja Eléna in možje, v kateri se čudovita Ingrid Bergman znajde v vrtincu ljubezenskih avantur in političnih intrig, bomo naredili uvod v jesensko retrospektivo Jeana Renoirja v Slovenski kinoteki. Ob 60. obletnici »najbolj smešnega filma vseh časov«, mojstrovine Billyja Wilderja Nekateri so za vroče, se bomo navduševali ob vrhunskih predstavah Tonyja Curtisa, Jacka Lemmona in neskončno očarljive Marilyn Monroe. Letošnji program bomo zaključili z anarhično satiro na institucionalno religijo in hudomušno parodijo hollywoodskih bibličnih spektaklov Brianovo življenje v režiji in izvedbi legendarne britanske komične zasedbe Monty Python.

Projekcije Letnega Kinodvora na Kongresnem trgu so brezplačne.

Z Letnim Kinodvorom na Kongresnem trgu se Kinodvor postavlja ob bok primerljivim projektom v evropskih mestih Locarnu, Dunaju, Parizu, Londonu in Bologni.

Preberite tudi: