petek, 10. 7. 2020

Filmske poslastice na Grajskem dvorišču

V četrtek, 16. julija 2020, odpiramo Film pod zvezdami, ki prinaša najbolj odmevne filme pretekle kinematografske sezone, sveže predpremierne naslove in posebne projekcije.

Na otvoritvenem večeru s Peugeotom se bomo v četrtek, 16. julija, podali na visoke valove z Jadralkami (Maiden), navdihujočim dokumentarcem o mladenki, ki je drzno skočila v moški zelnik in postala prva skiperka z izključno žensko posadko na najbolj ekstremni regati sveta.

Predpremiere in posebne projekcije

Na Grajskem dvorišču se bodo zvrstile tri predpremiere in dve posebni projekciji: Ostržek (Pinocchio), brezčasna pravljica za vse generacije, v kateri priljubljeni zgodbi o leseni lutki režiser Matteo Garrone in igralec Roberto Benigni vdahneta novo življenje; epska, a hkrati intimna Medena dežela (Medena zemja), prvi film v zgodovini oskarjev, nominiran za najboljši mednarodni celovečerec in hkrati za najboljši dokumentarec; za tradicionalni zaključek poletnega kina na Ljubljanskem gradu pa še Vikendova predpremiera filma Pod belimi pečinami (Hope Gap), čustveno silovita, a tudi nežna in humorja polna zgodba o obžalovanju, napačnih odločitvah ter o tem, da nikoli ni prepozno za nov začetek.

Dokumentarci pod zvezdami

Posebna projekcija dokumentarca Marianne & Leonard: Ljubezenske pesmi (Marianne & Leonard – Words Of Love) prinaša zgodbo o zapletenem razmerju med Leonardom Cohenom in njegovo norveško muzo Marianne Ihlen, v Skritem življenju (A Hidden Life) pa se Terrence Malick v značilnem meditativnem slogu poklanja neopevanemu junaku 2. svetovne vojne, avstrijskemu kmetu Franzu Jägerstätterju, ki se je uprl vpoklicu v nacistično vojsko in se moral zato soočiti z grožnjo smrtne kazni.

V znamenju oskarjev

Kot vsa leta doslej program dopolnjujejo letošnji dobitniki in nominiranci za oskarje, na primer korejski Parazit (Gisaengchung), prvi tujejezični celovečerec v zgodovini nagrade, ki je prejel kipec za najboljši film, Judy (Judy) in Joker (Joker), za katera sta Renée Zellweger in Joaquin Phoenix prejela oskarja za najboljšo igro, Bilo je nekoč ... v Hollywoodu (Once Upon a Time … in Hollywood), ki je prinesel kipec za stransko vlogo Bradu Pittu, ter 1917 (1917), film Sama Mendesa, posnet v enem samem dolgem kadru, če jih naštejemo le nekaj.

Pestra izbira 

Na sporedu bo tudi najbolj gledan film lanskega leta v Kinodvoru Bolečina in slava (Dolor y Gloria) v režiji Pedra Almodóvarja, slovenske Zgodbe iz kostanjevih gozdov, ki so prejele rekordnih 11 vesen na Festivalu slovenskega filma, med njimi za najboljši celovečerec, in Lara (Lara), nemški film, posnet po scenariju slovenskega scenarista in režiserja Blaža Kutina. Prikazali bomo še Resnico (La vérité), prvi film Hirokaza Koreede, posnet zunaj Japonske, iskrivo in igrivo refleksijo o razmerju med materjo in hčerko, v kateri prvič skupaj zaigrata legendarni Catherine Deneuve in Juliette Binoche.

Varno filmsko doživetje pod zvezdnim nebom

Na letošnjem Filmu pod zvezdami bomo ob doslednem upoštevanju novih previdnostnih ukrepov in priporočil obiskovalcem zagotavljali kakovostno, varno in prijetno filmsko doživetje. Za dobro počutje vseh obiskovalce prosimo, naj upoštevajo varnostna priporočila.

Filmi bodo na sporedu vsak dan ob 21.30 uri. V primeru dežja ali slabe vremenske napovedi projekcija odpade. Nadomestna projekcija bo naslednji dan ob isti uri v Kinodvoru. V primeru odpovedi predpremiere ali posebne projekcije bodo naslednji dan v Kinodvoru tri nadomestne projekcije.

Vstopnice so že v prodaji, cena znaša 5 evrov, za predpremiere in posebni projekciji pa 6 evrov.

Preberite tudi: