torek, 21. 1. 2020

Gasilci so se usposabljali na Koseškem bajerju

Pripadniki Gasilske brigade Ljubljana so v zadnjih dneh na Koseškem bajerju izvedli akcije usposabljanja reševanja iz zaledenelih površin.

Zaradi nizkih temperatur v zadnjih tednih so nekatere vodne površine zamrznile. Kljub opozorilom so mnogi to izkoristili za razne aktivnosti na ledu, ne da bi se prepričali o trdnosti ledu. Ledena ploskev se lahko hitro predre in lahko se zgodi nesreča, ki ima nemalokrat tragične posledice.
V primeru nesreče na pomoč največkrat priskočijo prav gasilci. Da bi bilo njihovo reševanje kar se da učinkovito, so izvedli nekaj akcij usposabljanja na zaledenelem Koseškem bajerju.

foto

Priporočila za varnost na ledu

Za vašo varnost je pomembno tako poznavanje ledu, kot tudi upoštevanje varnega obnašanja na ledu:

  • Najprej se poskušajte prepričati, če je led sploh dovolj trden. Led se nikakor ne sme prebiti, če nanj močno udarite z nogami, koničasto palico ali s kladivom.
  • Na led nikoli ne pojdite sami.
  • Ko ste na ledu in ta prične pokati v koncentričnih krogih, je to nevarno in morate takoj zapustiti ledeno površino.
  • Če se led pod vami udre, ostanite mirni, razširite roke in pokličite na pomoč.
  • V kolikor opazite, da je kdo padel v vodo, mu poskušajte pomagati. Približajte se mu leže (npr. na trebuhu), ponudite mu vrv, palico, oblačilo ali drug primeren pripomoček. Takoj pokličite za pomoč na številko 112 in povejte kaj se je zgodilo.
  • Do prihoda reševalcev ponesrečenca preoblecite v suha oblačila in ga zavijte v odejo.

Drsajte varno

V Ljubljani si lahko varno drsanje privoščite na urejenih drsališčih, med drugim v Hali Tivoli ali v dvorani Zalog, ki sta v upravljanju javnega zavoda Šport Ljubljana. 

Preberite tudi: