četrtek, 10. 10. 2019

Gibanje za javni govor / Kam se vrti ta svet?

V četrtek, 10. oktobra 2019 je v Dijaškem domu Ivana Cankarja potekal drugi v nizu projektov, ki jih v MGML pripravljamo pred odprtjem Cukrarne.

Projekt Gibanje za javni govor / Kam se vrti ta svet? je nastal v sodelovanju umetnice Polonce Lovšin in z dijakinjami in dijaki iz soseske Poljane (Srednja šola za farmacijo, kozmetiko in zdravstvo, Srednja trgovska šola, Srednja upravno administrativna šola, Srednja zdravstvena šola, Gimnazija Poljane, Dijaški dom Ivana Cankarja, Dijaški dom Poljane).

Gibanje za javni govor / Kam se vrti ta svet? Polonce Lovšin je drugi projekt v nizu dogodkov pred odprtjem Cukrarne, ki jih pripravljamo na Ambroževem trgu. S to začasno javno skulpturo ustvarjamo komunikacijo z okoliškimi vzgojno-izobraževalnimi zavodi, naslavlja pa za mlade osrednje teme, kot sta med drugim družbena soodvisnost in odgovornost.

E5A9647

E5A9598

E5A9592

Umetničin projekt predstavlja govorniški oder, na katerem povabljeni govorci, v tem primeru dijaki iz okoliških šol in dijaških domov, sodelujejo s svojimi recitali, pevskimi in glasbenimi nastopi ter gibalnimi akcijami. Tako oder postane prostor javnega izražanja misli, vendar brez aktivnih poslušalcev izzvenijo v tišini. Delovanje mikrofonov na govorniškem odru je namreč odvisno od elektrike, ki jo s poganjanjem koles pod odrom proizvajajo soudeleženci dogodka. Povezanost med vsemi prisotnimi akterji je tako nujna, saj prvi brez drugih niso slišani.

Polonca Lovšin s svojimi zvedavimi in humornimi, do potankosti premišljenimi in natančnimi, vsebinsko dovršenimi in trajnostno naravnanimi projekti odpira aktualna vprašanja današnjega časa. Tematika vključevanja je stalnica umetničinih projektov, in čeprav je njihova izvedba na prvi pogled humorna, je predvsem kritično naravnana, saj z njimi presoja odnos človeka do narave, okolja in družbe. Sodelovanje z umetnico, ki v svoji ustvarjalni praksi združuje resnost s šaljivostjo ter dobronamerno in preudarno kritiko obravnavanih vsebin, se nam je v primeru programa Cukrarne zdelo nadvse prikladno. Vključevanje in povezovanje sta namreč osnovni vodili projekta Gibanje za javni govor, kar se zdi zelo umestno za degradiran in nekoliko odrinjen okoliš Cukrarne z Ambroževim trgom, ki kljub znameniti zgodovini v zadnjih letih ni slovel po sila blesteči podobi.

E5A9563

E5A9543

Umetnica je projekt v preteklosti že predstavila v nekaterih mestih – sprva v Mariboru (projekt je nastal v sodelovanju z Umetnostno galerijo Maribor leta 2015) in pozneje še v Strasbourgu, Feldbachu in Kočevju. S posebej dorečenim tematskim fokusom ga je navezala na različne aktualne teme krajev izvedbe. Za izvedbo na Ambrožem trgu je kot aktivne govorce in poslušalce ter »proizvajalce« energije k sodelovanju namenoma povabila učence in dijake okoliških šol in dijaških domov. Tako postajajo nepogrešljiv del skupne dogodivščine in naši dejavni sogovorniki v ustvarjanju zgodbe bodočega prostora umetnosti. Dogodek bo povezoval mladim dobro poznani pisec in pisatelj, prevajalec, komik, reper in igralec Boštjan Gorenc - Pižama. Celotnemu doživetju bo dodal dinamiko in mero humorja, ki je v umetnosti vse preredko prisotna sestavina.

E5A9666

E5A9475

Preberite tudi: