petek, 30. 4. 2021

Gostincem v maju še ne bo treba plačati taks za gostinske vrtove

V Mestni občini Ljubljana si vse od izbruha epidemije marca lani prizadevamo za blaženje posledic epidemije in ukrepov za njeno zajezitev. Nekateri naši ukrepi se nanašajo tudi na gospodarstvo.

Pomagamo gospodarstvu

Tako denimo najemnikom lokalov, ki so v lasti MOL, v času omejenega poslovanja nismo zaračunavali najemnin, gostincem pa smo oprostili plačilo taks za uporabo javnih površin, na katerih imajo postavljene svoje gostinske vrtove. Tik pred prvomajskimi prazniki smo tudi v Osrednjeslovenski regiji doživeli pričetek rahljanja ukrepov za zajezitev okužb z novim koronavirusom. Tako so lahko minulo soboto tudi ljubljanski gostinci prvič po lanskem oktobru svoje goste znova postregli na gostinskih vrtovih. Ker je bilo prav gostinstvo ena izmed tistih gospodarskih panog, ki jih je epidemija najbolj prizadela, smo se v Mestni občini Ljubljana odločili, da gostincem takse za gostinske vrtove maja ne bomo zaračunali. Podobno, kot je to veljalo tudi za vse mesece, ko so gostinci lahko stregli hrano in pijačo le za s seboj. Na tak način želimo pomagati pri ohranjanju delovnih mest, okrevanju gospodarstva in ponovnem vzpostavljanju živahnega utripa v mestnem središču.

Vabimo v mestno središče

Za ta korak smo se odločili zato, ker želimo tudi na tak način pomagati k čim hitrejšemu okrevanju gostinstva. Predvsem pa želimo prebivalke in prebivalce ter obiskovalke in obiskovalce znova povabiti v mestno središče ter, v okviru spoštovanja epidemioloških ukrepov, zagotoviti živahen utrip tega dela mesta.

Za oprostitev plačila taks za gostinske vrtove smo se odločili tudi zato, ker bodo morali gostinci med posameznimi mizami ohranjati trimetrsko razdaljo, poslovati pa bodo smeli le do 19. ure. Poleg tega pa ni moč predvideti morebitnega prehoda Osrednjeslovenske regije iz oranžne nazaj v rdečo fazo. To bi namreč pomenilo vnovično zapiranje gostinskih vrtov.

Kljub rahljanju ukrepov pa velja poziv, da še naprej ravnajmo odgovorno, samozaščitno ter tako varujmo sebe in druge.

Opozorimo še, da morajo gostinci opremo (stole, mize, senčnike ipd.) postaviti znotraj dogovorjenih obsegov oziroma dimenzij vrtov. Upoštevati je potrebno tudi generalno urbanistično soglasje, ki je objavljeno tukaj.

 

Preberite tudi: