ponedeljek, 5. 10. 2020

Grajska podgana Friderik je glavni junak nove lutkovne predstave

Najslavnejši prebivalec Ljubljanskega gradu, ljubka podgana na dveh nogah Friderik, je postal glavna zvezda lutkovne predstave.

Friderik ni običajna podgana, ena od mnogih, ki prebivajo na Ljubljanskem gradu, ampak je pravi gospod in grajska legenda. Na gradu živi že stotine let, pozna vse skrivne prehode in ječe, videl je vse, kar se je na gradu dogajalo. Kličejo ga Friderik Prvi, ker je pri vsem prvi. Bil je na prvi bojni črti, ko so Ljubljano napadli Turki. Ko so v Napoleonovih časih grad zasedli Francozi, se je prvi naučil peči francoske rogljičke; govori se, da se je prvi tudi poljubljal po francosko. Spoznal je vse zapornike, ki so bili zaprti v grajskih ječah, in nekaterim tudi pomagal na »smrdljivo« svobodo.

Lutkovna predstava, nastala po prigodah, zapisanih v slikanici Friderik, grajska podgana, bo otroke popeljala v skrivnostni svet Ljubljanskega gradu. Najboljši grajski vodnik, podgana Friderik, ki na gradu prebiva že odkar ta stoji na Grajskem griču, bo predstavil zgodovino gradu in mesta, pomembne dogodke, ki so se pripetili, in pomembne osebnosti, ki so povezane z zgodovino gradu. In vse to na igriv in zabaven način namiznega lutkovnega gledališča.

Predstavo si lahko ogledate 10. oktobra, 7. in 14. novembra ter 5. in 6. decembra 2020. 

Predstava je primerna za otroke od tretjega leta dalje. Ob ogledu predstave je obvezno nošenje maske.

Preberite tudi: