sreda, 29. 1. 2020

Izjemno leto 2019 v Kinodvoru

Za Kinodvor je bilo leto 2019 izjemno uspešno, saj so prvič v enajstih letih delovanja presegli mejo 130.000 obiskovalcev.

134.052 obiskovalcev si je na 2254 projekcijah ogledalo več kot 360 filmskih programov, vključno z rekordnim obiskom na Filmu pod zvezdami, ki ga pripravljamo v sodelovanju z Ljubljanskim gradom, kjer smo našteli 16.700 gledalcev. Pomembno je izpostaviti tudi brezplačne projekcije štirih filmskih klasik v Letnem Kinodvoru na Kongresnem trgu, ki si jih je ogledalo dodatnih 5600 gledalcev. Program za mlada občinstva s filmsko vzgojo, ki ga sestavljajo Kinobalon za otroke in mlade, Kinotrip – mladi za mlade in Kinodvorov šolski program, je v lanskem letu obiskalo 40.698 gledalcev, od tega 14.966 Kinobalonov redni program, 1963 Kinotripov redni program s festivalom, 23.769 učencev in dijakov pa projekcije v okviru šolskega programa.

foto

Najbolj gledan film leta 2019 je…

Najbolj gledan film leta je s 4142 gledalci postal Bolečina in slava (Dolor y gloria), avtobiografska oda filmski ustvarjalnosti v režiji Pedra Almodóvarja. S premiero filma v septembru smo odprli novo kinematografsko sezono, ob tem pa v prostorsko osveženi Galeriji postavili razstavo plakatov in fotografij Almodóvar: podoba in barva ter izdali nov zvezek iz serije Zapisan filmu, kakopak posvečen španskemu filmskemu mojstru.

Lanskega izjemnega obiska pa ni zaznamoval en sam izrazit gledalski favorit, ampak je rekordnemu številu gledalcev botrovalo več dobro obiskanih filmskih naslovov. Tako med deseterico najbolj gledanih najdemo izjemno raznolike filme, npr. slovenskega Ne bom več luzerka s prek 3300 gledalcev, dokumentarec Maria Callas s skoraj 2500 gledalci, ki smo ga večinoma predvajali v Mali dvorani, in otroški film Neverjetna zgodba o velikanski hruški s prek 2700 gledalci.

Slovenski film v središču Kinodvora

foto
Gajin svet. Foto: Matjaž Rušt

Tudi preteklo leto je zaznamovala močna prisotnost slovenskega filma. Izvedli smo osem premier slovenskih filmov, vključno s filmsko-glasbenim dogodkom s filmom Zgodovina ljubezni v Slovenski filharmoniji, in dve ediciji Naših kratkih, vse v prisotnosti filmskih ustvarjalcev.

Naj se rola - prvič

Od 13. do 15. junija je v Kinodvoru potekala poskusna izvedba novega festivala Naj se rola. Na festivalu glasbenega filma, ki smo ga organizirali v koprodukciji s pobudnikom festivala Iniciativo, smo predstavili enajst zelo različnih filmov za različne glasbene in filmske okuse. V sodelovanju z Jazz festivalom Ljubljana smo 18. junija dodali še »bonus track«: obiskal nas je igralec in režiser Mathieu Amalric in predstavil svojevrsten filmski eksperiment, ki ga od leta 2010 soustvarja z Johnom Zornom.

naj se rola3

Ob 25. obletnici Mednarodnega festivala sodobnih umetnosti Mesto žensk smo v Kinodvoru organizirali mednarodno konferenco Ženske v kinu, ki je potekala v okviru kandidature Mestne občine Ljubljana za naslov Evropske prestolnice kulture leta 2025. Ugledni mednarodni filmski strokovnjaki so v svojih predavanjih posvetili pozornost običajno zanemarjeni temi žensk v občinstvu, zlasti v kakovostnih art-house kinematografih, kjer so ženske prevzele pomembno vlogo v ohranjanju in promoviranju gledalske izkušnje. Eden izmed ciljev konference je bil s proučevanjem filmskih gledalk v številnih različnih obdobjih in kontekstih spodbuditi diskusije o razvoju občinstva.

Poleg že omenjenih je bil Kinodvor lansko leto prizorišče še desetih filmskih festivalov, med njimi Kinodvorovega mednarodnega festivala Kinotrip, mednarodnega festivala animiranega filma Animateka, Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala LIFFe in festivala žanrskega filma Kurja polt.

Novo vodstvo Kinodvora

V preteklem letu je prišlo do zamenjave vodstva Kinodvora: za Nino Peče Grilc, ki je mestni javni zavod Kinodvor vodila od leta 2008, je mesto direktorice prevzela Metka Dariš.

Pogled naprej

Za Kinodvor je – ob nadaljevanju izpolnjevanja poslanstva mestnega kina – zagotovo največji izziv izgradnja minipleksa v podhodu Ajdovščina, s katerim bomo zagotovili ustrezne in evropskim standardom primerljive pogoje za delovanje mestnega kina. Tik pred koncem leta smo skupaj z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije objavili arhitekturni natečaj za ureditev minipleksa, ki se bo zaključil v začetku marca.

 

Preberite tudi: