petek, 22. 5. 2020

Kaj lahko naredimo, da nas tigrasti komar ne bo pičil?

Za vas smo pripravili pisna in video navodila kako izdelati »Naredi sam« pripomočka, ki vam bosta olajšala življenje na prostem in tigrastim komarjem onemogočili prihod v vašo bližino.

Tigrasti komar

Gre za invazivno tujerodno žival, ki izhaja iz Jugovzhodne Azije. Prvič je pripotoval v Evropo z ladijskim transportom odpadnih avtomobilskih gum, v Albanijo leta 1997. V zadnjih letih se hitro širi tudi na območju Mestne občine Ljubljana.

Past in repelent proti tigrastemu komarju

Repelent proti tigrastemu komarju

 

Past za tigraste komarje

 

Pri pripravi receptov za oba produkta so pomagali v društvu Smetumet.

Poskrbimo tudi za svojo okolico in komar ne bo prišel

Še vedno ostaja kot najučinkovitejše sredstvo v boju zoper tigrastega komarja preventiva, pri čemer lahko največ storimo prebivalci sami s tem, da:

  • imamo okolico hiše pospravljeno in naokoli nikoli ne puščamo nepokritih zalivalk za rože, veder, odprtih plastenk, avtomobilskih gum in drugih majhnih posod, saj ostanki vode predstavljajo idealno gojišče za razmnoževanje tigrastega komarja;
  • ne pustimo, da se voda nabira na ponjavah in drugih platnih, ki se uporabljajo za prekrivanje;
  • več kot nekaj dni zunaj ne puščamo nepokritih napihljivih bazenov in drugih vodnih igrač;
  • ne praznimo podstavkov za rože in drugih posod v kanalizacijske odtoke;
  • redno čistimo žlebove, sode in rezervoarje;
  • skrbimo za vodnjake in ribnike.

 

 

Opozorilo: Pik tigrastega komarja lahko povzroči oteklino, srbenje in bolečino, posebej pri občutljivih ljudeh. So pa tigrasti komarji tudi potrjeni prenašalci povzročiteljev rumene mrzlice, mrzlice denga, čikungunje in v zadnjem času virusa zika. Pri nas povzročiteljev teh bolezni zaenkrat nismo zasledili, zato je tigrasti komar za meščane predvsem nadležnež, ki vpliva na kakovost življenja in ovira polno preživljanje prostega časa.

Skupaj preprečimo širjenje tigrastega komarja!

Preberite tudi: