petek, 27. 3. 2020

Kako se s trenutnimi omejitvami soočajo mladi

V času omejitve gibanja, ko smo povečini doma, se je tudi mladim življenje obrnilo na glavo. Navajeni aktivnega in družabnega življenja morajo zdaj svoj čas preživljati doma, v majhnih prostorih, sami ali z domačimi. To je zanje lahko velik izziv, ki lahko vodi v občutke tesnobe, pa tudi depresijo.

Mladi zmaji vodijo mlade skozi čas izoliranosti

V javnem zavodu Mladi zmaji v trenutnih razmerah posebno pozornost posvečajo tudi psihosocialni pomoči za mlade. Sedanji čas je zanje lahko velik izziv. Ne smejo na obisk, ven tudi ne, razen ko je nujno. Drugi ne smejo na obisk k njim. Zato se lahko počutijo utesnjene, obstaja pa tudi možnost, da pride na obisk depresija. Prikrade se počasi, neopazno, še posebej k tistim, ki z njo že imajo izkušnje.

 

Nekaj napotkov, kako organizirati dan

 • Zdaj je čas, da si svoj kotiček v stanovanju urediš čim bolj prijetno. Tudi, če je to samo miza v dnevni sobi, si uredi tako, da bo jasno – tukaj sem jaz.
 • Domačim jasno povej, ko potrebuješ mir, ker se učiš, bereš knjigo ali počneš kaj drugega. Mogoče ne bo zaleglo takoj in bo potrebno ponoviti večkrat. Vseeno pa vztrajaj na miren način. Pojasni jim, zakaj je to tako pomembno.
 • Uporabi slušalke, da utišaš zvoke, ki te motijo. Lahko poslušaš sproščujočo glasbo, pa še za domače bo to znak, da potrebuješ umik.
 • Jasno sporoči, ko si ponovno pripravljen/pripravljena na pogovor. Naj bo temu namenjeno vsak dan nekaj časa in takrat se potrudi, da pozorno poslušaš, kaj ti domači sporočajo.
 • Javi se za opravljanje nujnih nakupov za vse domače npr. v trgovini ali lekarni, lahko pa povprašaš še pri starejših sosedih, ki teh nakupov ne morejo opraviti sami. Na ta način boš dobil/dobila nekaj časa, ko boš zunaj, pa še nekaj dobrega boš prispeval/prispevala za druge.
 • Verjetno bo nekaj časa trajalo, da boste vzpostavili ritem. Prišli bodo tudi trenutki, ko se ne bo možno umakniti. Gotovo ima tudi prijatelj/prijateljica podobno situacijo. Dogovorita se, da se pokličeta ali si pišeta, ko je stiska prevelika.

Verjamemo, da je trenutna situacija za marsikoga težka, zato tudi odrasli razmislimo, kaj lahko naredimo, da bomo lažje shajali drug z drugim.

Kako se izogniti depresiji?

 • Naredi si urnik za vsak delovni dan. Preveri obveznosti, ki jih moraš opraviti za šolo, faks, službo in jih delaj sproti. Če se ti jih bo nabralo preveč, se boš k delu spravil/spravila še težje.
 • V urnik daj tudi zabavne, sproščujoče stvari npr. knjiga, glasba, film, vendar pazi, da ne bodo kar naenkrat zavzele celotnega časa.
 • Spremljaj svoj ritem spanja. Če se zalotiš, da spiš več kot 8 ur na dan in ti jutranje vstajanje predstavlja resno težavo, si nastavi alarm. Verjetno jih bo potrebno več, da bo učinkovalo. Poskusi budilko prestaviti tako, da moraš vstati, če jo želiš ugasniti. Preobleci pižamo, poskrbi za svojo higieno, tudi če boš ves dan sam/sama doma. Mogoče bo slišati banalno, ampak že tako majhna stvar te lahko motivira k aktivnosti.
 • Razmisli, s kom se že nekaj časa nisi slišal/slišala. Zdaj je čas, da ponovno najdeta stik. Poskrbi, da nekoga pokličeš vsaj trikrat na teden.
 • Če igraš igre, si vzemi čas zanje npr. čez vikend ali eno uro zvečer. Predvsem pazi, da ne igraš celo noč. Izberi take, ki zahtevajo timsko sodelovanje, tudi taki stiki ti lahko pomagajo pri spopadanju z depresijo.
 • Najdi čas za gibanje. Lahko samo pet minut zjutraj in pet minut pred spanjem, že to ti bo dalo drugačen občutek. Pa seveda poskrbi za zdravo, redno prehrano.

Mogoče ti danes ne bo uspelo. Cel dan boš preždel/preživela v postelji. Nič hudega. Vsak dan je nova priložnost, da narediš drugače. Tudi majhni koraki štejejo.

Mladi zmaji nudijo individualno psihosocialno pomoč

Mladim je vsak dan od ponedeljka do petka med 10. in 17. uro na voljo mobilna psihosocialna svetovalka Jerneja Munc, na telefonski številki 041 662 132 in elektronskem naslovu jerneja.munc@mladizmaji.si.

Za vsa splošna vprašanja pa lahko pišete tudi na elektronski naslov info@mladizmaji.si ali sodelujete v spletni klepetalnici.

 

Preberite tudi: