ponedeljek, 11. 7. 2022

Kinodvor širi dobre prakse

Mestni kino Kinodvor nadaljuje svoje živahno mednarodno delovanje. Kot primer dobre prakse so bili junija povabljeni na mednarodno konferenco Cinema Vision 2030 v Berlinu in na seminar mednarodnega združenja kinematografov Europa Cinemas v Bologni.

O kinu prihodnosti 

Tako v Berlinu kot Bologni so se predstavniki Kinodvora srečali s prikazovalci, distributerji in prodajnimi agenti ter skupaj z njimi razmišljali in razpravljali o prihodnosti kina ter njegovi pomembnosti ne samo za filmsko industrijo in za razvoj filmske kulture, ampak predvsem za skupnost, v kateri delujejo.

V družbi s predstavniki iz Velike Britanije, Francije in Poljske 

Na dvodnevni mednarodni konferenci Cinema Vision 2030 v Berlinu je Kinodvor zastopala direktorica Metka Dariš, ki je skupaj s predstavniki iz Velike Britanije, Francije in Poljske sodelovala na panelu Programska raznolikost: Razvoj občinstev in pridobivanje mladih občinstev. Konferenco, ki je potekala v živo in preko spleta, so organizirala nemška združenja kinematografov (AG Kino – Gilde, Bundesverband komunale Filmarbeit in HDF Kino) in nanjo povabila strokovnjake iz desetih držav, da bi predstavili svoje projekte, izkušnje, praktične napotke in primere dobre prakse. Preko 300 udeležencev je lahko spremljalo raznolike teme: modeli in vizije kina prihodnosti, razvoj poslovnih modelov, marketinške in komunikacijske strategije, programiranje, strategije razvoja občinstev, izobraževanje in usposabljanje delujočih v kinu ter trajnost, inkluzija in raznolikost.

V Bologni Kinodvor v ospredju  

Prihodnosti kina pa je bil posvečen tudi najpomembnejši seminar Europa Cinemas Audience Development & Innovation Lab, ki ga pripravlja mednarodno kinematografsko združenje Europa Cinemas v sodelovanju s Cineteco di Bologna, tradicionalno v času filmskega festivala Il Cinema Ritrovato v Bologni. Petdnevno strokovno srečanje s predavanji, delavnicami in razpravami je vodila direktorica Kinodvora Metka Dariš, skupaj z Matthiasom Dammom, direktorjem kina Casablanca iz Nemčije. Bolonjski seminar je bil že peti po vrsti, ki ga je Metka Dariš so-vodila v zadnjih treh letih. Seminar je obiskala tudi predstavnica Evropske komisije Maria Silvia Gatta, ki je v nagovoru udeležencem poudarila pomembno družbeno vlogo kina tudi kot prostora inkluzije, dostopa in trajnosti ter prostora skupnih evropskih vrednot.

Več o dogajanju na obeh srečanjih si lahko preberete tukaj

Preberite tudi: