sreda, 31. 3. 2021

Kinodvor vabi: Zakaj skačem

V Kinodvoru ob svetovnem dnevu zavedanja o avtizmu vabijo k spletnemu ogledu dokumentarnega filma Zakaj skačem. Premierno ga bodo prikazali v četrtek, 1. aprila, ob 19. uri, po predvajanju pa vabijo še na pogovor o filmu.

Film Zakaj skačem, posnet po knjižni uspešnici negovorečega avtističnega dečka, je senzorično filmsko popotovanje po neznanem svetu. To je dokumentarec, ki nam odpre oči in zruši naše predstave o avtizmu.
Naoki Higashida je pri trinajstih letih napisal knjigo, v kateri je opisal svoje izkušnje negovorečega avtista. Dečkovi zapisi se v filmu prepletejo z intimnimi portreti petih mladih ljudi z različnih koncev sveta. Medtem ko opazujemo vsakdanje trenutke iz njihovih življenj, nam Naoki razkriva, kaj zanj pomeni avtizem, kako se njegovo doživljanje sveta razlikuje od našega in zakaj se vede tako, kot se: zakaj skače.

Premiernemu spletnemu predvajanju filma bo ob 20.30 uri sledil še pogovor z Apolonijo Klančar, prevajalko knjige Zakaj skačem: glas dečka iz tišine avtizma, in Barbaro Žnidarko, profesorico specialne in rehabilitacijske pedagogike. Pogovoru, ki ga bo vodila Irena Matko Lukan, se bo pridružila tudi odrasla oseba z avtizmom iz Društva ASPI.

Film Zakaj skačem si boste lahko preko spleta ogledali vse do 28. aprila 2021. 

Preberite tudi: