sreda, 17. 5. 2023

Košarka na vozičkih

V nedeljo, 21. maja 2023, bo v dvorani Stožice potekal finalni turnir Lige NLB Wheel.

Na turnirju, v organizaciji Zveze paraplegikov Slovenije, tekmuje šest ekip iz Bosne in Hercegovine, Črne gore, Hrvaške, Slovenije in Srbije.
Košarka na vozičkih med različnimi športi invalidov zavzema pomembno mesto, saj gre za zanimivo in atraktivno športno panogo, ki ima med invalidi veliko privržencev in bogato tradicijo.

Razpored tekem

Tekma za 5. mesto, ob 11. uri
Klub košarkaša u kolicima Singidunum Crvena Zvezda – KKI Zagreb

Tekma za 3. mesto, ob 13.15 uri
Wheelchair Basketball - Slovenia – KK OSI Paramont 

Tekma za 1. mesto, ob 15.30 uri
Kki Vrbas – Zmaj Gradačac

Več informacij o samem tekmovanju bo objavljenih tukaj

 

Vodja tekmovanja Gregor Gračner in župan Zoran Janković. Foto: NLB Wheel
Vodja tekmovanja Regionalne NLB Wheel lige Gregor Gračner in župan Zoran Janković ob sklenitvi dogovora, da bo finalno srečanje ekip potekalo v športni dvorani Stožice. Foto: NLB Wheel

   

Mednarodni turnir v košarki na vozičkih - Pogačnikov memorial

Vsako leto v Ljubljani poteka tudi mednarodni turnir v košarki na vozičkih, Pogačnikov memorial, ki ga organizira Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine. Gre za največjo prireditev na področju invalidskega športa v regiji Alpe-Jadran v letošnjem letu, tekmovanje pa je posvečeno Tonetu Pogačniku, ustanovitelju turnirja leta 1980. Njegove ideje o promociji in nastopanju športnikov paraplegikov izven organizacije in države so prinesle veliko uspehov na klubskih in mednarodnih tekmovanjih. Športni invalidi na tovrstnih prireditvah, kot je Pogačnikov memorial, vzpostavljajo nove prijateljski vezi, ki jih vsako leto nadgrajujejo.

Več o zgodovini košarke na vozičkih si lahko preberete tukaj

Preberite tudi: