torek, 28. 9. 2021

Kulturni festivali oktobra

Tudi v oktobru se bo zvrstilo kar nekaj kulturnih festivalov, med katerimi izpostavljamo festivale Sonica, Tinto in Mesto žensk.

13. festival Sonica

Do 2. oktobra

Na osmih prizoriščih v Ljubljani že poteka letošnji festival Sonica, na katerem se predstavlja preko 20 mednarodnih in slovenskih umetnikov. Tema letošnjega festivala je Labirint odpira pot koži in je izhodišče za raziskovanje nevidnih sil, ki obdajajo in izvirajo iz naših teles, so v odnosu z našim okoljem, same med seboj in z mnogimi entitetami, ki nas sestavljajo. Festival organizira Muzej tranzitornih umetnosti MOTA, zaključil pa se bo s koncertom Aishe Devi v sodelovanju z Mestom žensk. 
Podrobnosti najdete tukaj

Mednarodni festival stripa Tinta

6. - 10. oktober 2021

Mednarodni festival stripa Tinta prinaša pester izbor vrhunskih razstav in dogodkov v družbi odmevnih domačih in tujih gostov ter povabilo k razširjanju obzorij stripovske ustvarjalnosti. V fokusu letošnje izdaje sta slovita, večkrat nagrajena mojstra stripovskega izraza – Francoz Emmanuel Guibert in Američan Peter Kuper, v galeriji DobraVaga se predstavlja riso založba Colorama iz Berlina, domače barve pa pod imenom Zlati osli zastopa pisana ekipa slovenskih striparjev.
Razstavam odličnih stripovskih ustvarjalk in ustvarjalcev se pridružujejo še pogovori, delavnice, masterclassi, program za otroke ter sobotni stripovski sejem v Kinu Šiška s širokim naborom izdaj domačih stripovskih založnikov, striparn in prodajalcev rabljenih klasikov. Že tretje leto zapored bodo v okviru festivala podeljene tudi Stripolisove nagrade za najboljše izvirne in prevodne stripovske izdaje leta zlatirepec 2021.
Program festivala si lahko ogledate tukaj

27. Mednarodni festival sodobnih umetnosti – Mesto žensk

2. - 18. oktobra 2021

Je prihodnost lahko drugačna od preteklosti in sedanjosti? Po skoraj treh desetletjih obstoja, na pragu 27. edicije festivala v Mestu žensk, ugotavljajo, da nimamo izbire: mora biti drugačna.
Mednarodni festival sodobnih umetnosti – Mesto žensk poteka v povprečju deset dni vsak oktober od leta 1995 na različnih prizoriščih v Ljubljani.
Festival, ki združuje izjemne ženske z vsega sveta, ponuja edinstveno izkušnjo zlitja imenitnih umetniških podvigov z navdihujočimi razpravami. Na festivalu je doslej gostovalo več kot tisoč lokalnih in mednarodnih umetnic in kolektivov iz vseh umetniških področij – od takih, ki se šele uveljavljajo, pa vse do največjih imen. Festival vsako leto predstavi sodobno, drzno, eksperimentalno, kritično, družbeno angažirano, politično, transdisciplinarno in feministično kulturno produkcijo. Festival sodeluje s številnimi mednarodnimi partnerji, vzpostavlja povezave z različnimi institucijami in alternativnimi prizorišči v Ljubljani ter ponuja pester nabor različnih dogodkov iz celotnega spektra umetniških disciplin.
Celotno predstavitev festivala in program najdete tukaj

Preberite tudi: