ponedeljek, 6. 9. 2021

Kulturni festivali vabijo

September je mesec živahnega kulturnega dogajanja. Vabimo vas na nekaj festivalov, ki bodo potekali v Ljubljani

7. festival Hiša strpnosti

8. – 14. september 2021

Festival Hiša strpnosti je pomemben kulturni dogodek, ki ga organizirata Mini teater in Judovski kulturni center in ki s številnimi filmskimi projekcijami, izobraževalnimi jutri, pogovori, koncerti in razstavami širi idejo o strpnosti in pomenu spoštovanja, tako medsebojnega kot spoštovanja različnosti. S skrbno izbranim umetniškim programom opozarja na probleme sodobne družbe in spodbuja k razmišljanju ter razpravam o strpnosti, izključevanju in sovraštvu do marginaliziranih skupin. Filmi, ki bodo na sporedu letošnjega Festivala Hiša strpnosti, so prejeli številna priznanja na najpomembnejših svetovnih festivalih ali so bili nominirani za najuglednejše nagrade. Najpomembnejši del festivala so izobraževalna jutra za mlade, kjer filme povezujejo z različnimi predavanji. Vsi dogodki v okviru festivala so brezplačni.
Podrobnosti najdete tukaj.

7. festival Lezbična četrt

7. – 12. september 2021

Festival Lezbična četrt bo v sedmi ediciji fokus usmeril na manjšine znotraj manjšin, na robne, spregledane lezbične kontekste. V okviru festivala bodo na ogled dokumentarni filmi, pospremljenimi s predavanji in pogovori, literarni večeri, glasbeni dogodki in različne umetniške delavnice. Eden ključnih dogodkov bo otvoritev spletnega LGBT arhiva na Inštitutu za novejšo zgodovino, ob otvoritvi pa si bo mogoče ogledati tudi fizično razstavo izbora arhiviranih vsebin.
Podrobnosti o festivalu si oglejte tukaj.

36. mednarodni literarni festival Vilenica

7. – 12. september 2021

Mednarodni literarni festival Vilenica je srečanje pesnikov, pisateljev, dramatikov in esejistov iz Srednje Evrope, ki ga organizira Društvo slovenskih pisateljev. Osrednji dogodek festivala je vse od prve Vilenice, leta 1986, podelitev mednarodne literarne nagrade vilenica za vrhunske dosežke na področju literarnega ustvarjanja in esejistike. Osrednje geslo letošnjega festivala je Strah in pogum, kakor je svojo zbirko novel, ki obravnava razliko med človekovim zgodovinskim poslanstvom in njegovo človečnostjo, naslovil Edvard Kocbek, ki se ga bodo letos spominjali ob 40. obletnici njegove smrti. Ali je strah le druga plat poguma? bo osrednje vprašanje Vilenice 2021 kot odziv na čas, v katerem smo se zaradi svetovne pandemije znašli v fizični, a tudi vse večji socialni in psihološki izoliranosti, omejeni na virtualne stike, družbene mehurčke, ki jih je skoraj nemogoče predreti in še oblikovati polje javnega, družbenega, ne da bi pri tem prišli v navzkrižje z zakonom oziroma izpostavljali svoje zdravje in zdravje drugih. Festivala se udeležujejo ugledni evropski književniki in književnice, slovenski avtor v središču pa je pesnik Milan Dekleva.
Celotno predstavitev festivala in program najdete tukaj

Preberite tudi: