sreda, 3. 2. 2021

Kulturno na kulturni praznik

Ljubljanski javni zavodi s področja kulture tudi letos ob 8. februarju, kulturnem prazniku, pripravljajo zanimiv program.

S Prešernom po železni cesti - v Mestno knjižnico Ljubljana

France Prešeren žal ni dočakal prihoda vlaka v Ljubljano leta 1849. Umrl je približno pol leta pred uradno otvoritvijo odseka proge Celje - Ljubljana cesarske južne železnice, ki je povezovala Dunaj in Trst preko Ljubljane. Očitno pa se je vlaka zelo veselil in bi se z veseljem popeljal z njim. Pa ga zato danes vzemimo v svojo družbo in se usedimo na vlak! Seveda v virtualni obliki.

foto

Pred odhodom
ob 10. uri: Prešernove kroglice lahko pripravimo tudi sami doma
Kako pripravimo Prešernove kroglice po spletnem kuharskem receptu, katere sestavine potrebujemo- seveda tudi suhe fige (!) - nam bo prikazala Ula Hribar Babinski.

Odhod z Ljubljanske železniške postaje
ob 11. uri: pravljica Kako sta Bibi in Gusti preganjala žalost 
Prisluhnili bomo prikupni zgodbici pravljičarke in otroške pisateljice Ide Mlakar Črnič o pujsih Bibiju in Gustiju, ki sta preganjala žalost s pomočjo milnih mehurčkov, protiprehladnega čaja ter piškotov v obliki srca.

ob 11.30 uri: lego animacija Povodni mož – Maja Šefman
Se spomnite Prešernovega Povodnega moža? Lepotice Urške, v katero so se vsi zaljubili, ona pa ni marala nikogar? Plesa na Starem trgu, pod ''lipo zeleno'', kjer Urška ni plesala, dokler … Tokrat vam ga predstavljamo v malo modernejši obliki, s pomočjo lego kock.

Čez Borovniški most
ob 17. uri Srečanje s haiku poezijo
Predavanje in delavnica z napotki za pisanje haikujev, inspiriranih s Prešernovo poezijo in prikaz izbranih primerov, kako jih snujemo. Vodi Edin Saračević iz Haiku društva Slovenije.

Smo že v Postojni
ob 18. uri: Pogovor z Marušo Majer in Matjažem Ivanišinom
Gostili bomo umetniška ustvarjalca, prejemnika več priznanj in nagrad, igralko Marušo Majer (nagrada Prešernovega sklada 2019 za vlogo v filmu Ivan v režiji Janeza Burgerja) ter režiserja in scenarista Matjaža Ivanišina, prejemnika nagrade Prešernovega sklada 2020 za scenarij in režijo filma Oroslan. Pogovor bo vodila Ksenija Horvat.

Juhu, vidimo morje!
20.00 Kolaž besede in glasbe
Prešernove pesmi ali avtorske prispevke prebirajo priznani slovenski ustvarjalci, pisatelji, publicisti, intelektualci in zaposleni Mestne knjižnice Ljubljana. Med branjem se prepletajo posnetki glasbenikov, ki smo jih gostili v okviru cikla glasbenih pogovorov s koncertom Nova frekvenca.
Sodelujejo dr. Svetlana Slapšak, dr. Edvard Kovač, dr. Matjaž Lunaček, Slavko Bobovnik, Metod Pevec, Aleš Šteger, Vesna Milek, Ksenija Horvat, dr. Sabina Šegula, dr. Mitja Reichenberg, dr. Sarival Sosič, Andrej Velkavrh, Peter Ribič, Tomaž Lapajne Dekleva, Zdenka Mihelič, Matej Mijatovič, Nina Novak, Ajda Stina Turek in sodelavci MKL.

Česa 8. februarja ne smete zamuditi? Republike Slovenije. V Mladinskem.

foto
Foto: Iztok Dimc

Na kulturni dan bodo  v Slovenskem mladinskem gledališču omogočili spletni dostop do posnetka predstave, ki si jo mora ogledati vsak zaveden državljan_ka.
To je predstava Republika Slovenija. Traja že skoraj trideset let in je narejena z vašim denarjem.
In ves ta čas ste – kot statisti ali glavni igralci – njen del. V njej upokojeni obveščevalec pove zgodbo o štetju milijonov, nato šesterica pomembnih mož tuhta o Sloveniji, ki se spreminja v mafijsko državo, na koncu pa se kleni vojaki lotijo klenega vohuna. Naša državljanska dolžnost je ozreti se na poosamosvojitveno obdobje; na čas, ko sanje niso bile več dovolj(ene). Vsi avtorji predstave ostajajo anonimni. Posameznik v tem kontekstu preprosto ni pomemben. Pomembna je drža(va).

Do predstave lahko brezplačno dostopate v ponedeljek, 8. februarja, vseh štiriindvajset ur.

Dan odprtih vrat Mestnega muzeja Ljubljana

Med 10. in 18. uro obiščite Mestni muzej Ljubljana. V živo ali preko spleta.

V živo: Ne zamudite priložnosti za ogled razstave Ko ste v dvomu, pojdite v muzej.
Na spletu: Naj 5 umetniških del z razstave Ko ste v dvomu, pojdite v muzej po izboru Luke Savića.

V živo: Kako je izgledala Ljubljana in kdo so bili pomembnejši Ljubljančani na izteku 18. stoletja, spoznajte na razstavi Baročni slikar Andrej Herrlein (1738-1817)
Na spletu: Vodstvo po razstavi z avtorjem dr. Ferdinadom Šerbeljem 

foto
Foto: Andrej Peunik

V živo: Kateri je vaš najljubši Ljubljanski čas? Preverite na stalni razstavi o zgodovini našega mesta Ljubljana. Zgodovina. Mesto. v drugem nadstropju muzeja.
Na spletu: Poznoantična nagrobna plošča z Gosposvetske ulice. Prisluhnite podcastu 

V živo: Nagrobno ploščo si oglejte v Zakladnici Mestnega muzeja, v muzejski kleti.

Gremo v Plečnikovo hišo 

O prijateljstvu med dvema pomembnima Slovencema je bilo v času razstave Finžgar in Plečnik, Prijateljstvo brez meja, že veliko povedanega in zapisanega. Zdaj imate priložnost, da si razstavo ogledate v živo. V ponedeljek, 8. februarja 2021, od 10. do 18. ure.  Vodstvo po razstavi z avtorjem Marijanom Rupertom pa lahko spremljate tudi preko spleta

foto
Foto: Andrej Peunik

Na kulturni praznik vas vabimo tudi na 20-minutna vodstva po Plečnikovi hiši. Pohitite z rezervacijami, saj se lahko vodstev, prvo bo ob 10. zadnje pa ob 17.30 uri - udeleži le en obiskovalec, obiskovalka oziroma člani istega gospodinjstva.
Rezervacije sprejemajo do petka, 5. februarja, do 14. ure na e-naslovu prijava@mgml.si ali po telefonu 01 24 12 506.

Obiščite Ljubljanski grad 

foto
Foto: Miha Mally

Na Ljubljanskem gradu bodo v ponedeljek, 8. februarja, med 10. in 18. uro brezplačno ponudili grajske vsebine: Lutkovni muzej, stalne postavitve Slovenska zgodovina, Kaznilnica, Grajsko orožje. Brezplačno bo na ogled tudi tematska razstava o slovenskem pripovednem izročilu Za devetimi gorami, še zadnji dan pa si boste lahko ogledali razstavo plakatov Laibach: svoboda vodi ljudstvo. Med sprehodom po gradu se lahko odpravite še k ogledu razstave Marije Prelog z naslovom Živi seznam ali se povzpnete na Razgledni stolp.

V gledališče kar preko spleta

Lutkovno gledališče Ljubljana vam na praznični dan ponuja spletni ogled predstave Močeradek gre čez cesto, ugledališčeno poezijo Srečka Kosovela, primerno za otroke, starejše od treh let. 

V Mestnem gledališču ljubljanskem vas vabijo, da na njihovem youtube kanalu brezplačno ogledate komedijo Ivana Cankarja Za narodov blagor. Povezava bo aktivna ob 20. uri, 

Mednarodni grafični likovni center

MGLC ob kulturnem prazniku pripravlja program v živo, na spletu in v parku Tivoli

V živo si lahko med 10. in 18. uro v Gradu Tivoli ogledate razstavi  Invader, Grafike na papirju in Leon Zuodar, The Noodle, v Švicariji pa spominski atelje Stojana Batiča.

Razstave si lahko ogledate tudi po spletu, kjer se lahko udeležite tudi delavnic za otroke in družine. 

S knjižico Skrivno življenje kipov, ki izdano v sklopu projekta Švicarija: skupnost umetnost in narava, se lahko sprehodite po Parku Tivoli in odkrivate njegovo umetniško dediščino. Knjižico brezplačno dobite v Gradu Tivoli in Švicariji.

Animirana kuhinja na Kinoigrišču

V Kinodvoru so pripravili novo "kinoigro": Najdeš okrog sebe poskočne skodelice in navihane paradižnike? Kaj če bi predmeti okoli nas kar na lepem oživeli? Ob vragolijah v naši kuhinji so se skodelice sramežljivo vrtele, paradižniki pa zardevali.
Poskusite še vi! Ustvarite animacijo s predmeti, ki jih najdete okoli sebe.

Mi smo kultura

V Osrednjem atriju Mestne hiše ob kulturnem prazniku na ogled postavljamo priložnostno razstavo Mi smo kultura. Na ogled bo od 6. do 10. februarja 2021.

foto

Kako si v Pionirskem domu 

V Pionirskem domu vabijo na spletno razstavo Kako si?, na kateri predstavljajo občutke njihovih tečajnikov in tečajnic ob koroni.

Literarni kabaret v Vodnikovi domačiji

V Vodnikovi domačiji ob 20. uri pripravljajo spletno stransko proslavo, literarni kabaret V iskanju Urške ali kdo se boji Povodnega moža? 

Vodnikova domačija v sodelovanju z avtorjem Carlosom Pascualom v želji po živih, dinamičnih, privlačnejših predstavitvah literature vabi na večer v duhu kabareta, literarnih pojočih kavarn.
Protagonistka večera bo literarni lik, Urška iz Prešernovega Povodnega moža, gostitelj pa bo v družbi glasbenikov, plesalk in bralcev literature predstavil eno najznamenitejših Ljubljančank ter ob tem preizpraševal utečene koncepte in splošno prevzeta mnenja o prevzetni lepotici, ki jo je kaznoval neznanec, ki so globoko zapisani v zavest Slovencev.

Recital Prešernovih pesmi

Recital, ki ga vsako leto pripravijo v Združenju dramskih umetnikov Slovenije, se bo letos zaradi omejitev, poveznih z epidemijo koronavirusa, preselil v radijski studio, v sklop programa ARS.
Prešernova poezija bo kljub temu odmevala tudi po starem mestnem središču, saj bomo recital neposredno prenašali po zvočnikih na Mestnem, Starem in Gornjem trgu.
Prenos se bo začel v ponedeljek, 8. februarja, ob 12. uri in bo trajal do 13.30. ure.

Preberite tudi: