torek, 4. 2. 2020

Leto gledališča v Pionirskem domu

Pionirski dom - Center za kulturo mladih ob slovenskem kulturnem prazniku vstopa v leto gledališča.

Gledališka dejavnost: od osnov odrskih zakonitosti do krepitve sodelovanja

V gledališkem studiu Pionirskega doma je pestro prav vsak dan, ko odrske deske zavzamejo mladi igralci in igralke. In to že več kot 55 let! Viktorija Potočnik, direktorica Pionirskega doma, ob tem izpostavlja: “Pionirski dom že tradicionalno povezujemo z gledališko vzgojo. Z njeno pomočjo otroci, mladostniki in odrasli spoznavajo odrske zakonitosti, potujejo od giba, čustev in pripovedi. Na ta način pa krepijo tudi medsebojno sodelovanje. Naše dejavnosti so v mladih letih obiskovali tudi številni profesionalni igralci in igralke, režiserji in režiserke.

Gledališko leto Pionirskega doma

V Pionirskem domu v tednu pred slovenskim kulturnim praznikom začenjamo gledališko leto. Bjanka Kršmanc, pomočnica direktorice Pionirskega doma in gledališka pedagoginja, poudarja: “Ponosni in veseli smo, da Otroški festival gledaliških sanj letos praznuje svojo polnoletnost. Na festivalu je nastopilo na tisoče otrok iz cele Slovenije, z mentoricami in mentorji pa smo ustvarili pravo skupnost. Predstavlja pomemben presežek, ker dokazuje, da gledališče živimo po celi Sloveniji – enkrat na leto pa se na zimsko gledališki praznik tudi v Pionirskem domu.

Raznolika ponudba pred kulturnim praznikom

foto

Aktivnosti, ki bodo zaznamovale predpraznični teden, jasno prikazujejo raznolikost ponudbe Pionirskega doma. Na Improfestu (4. in 5. februarja ob 18. uri) se bodo v kratkih improviziranih nastopih predstavili vsi tečajniki in tečajnice gledaliških dejavnosti. “Improvizacijsko gledališče je v današnjem svetu zelo pomembno. V svetu, ki stremi k nenehnemu iskanju popolnosti, slavi napake, povezovanje in spontanost. Na nastopu se bodo predstavile vse generacije tečajnikov in tečajnic,” pove Urša Strehar Benčina, gledališka pedagoginja.
V četrtek, 6. februarja, ob 18. uri si boste lahko v Festivalni dvorani ogledali premiero avtorske predstave Strahovi. V njej se najstniki in najstnice sprašujejo o svojih strahovih in iščejo različne poti za premagovanje le-teh. Predstavo je režirala Vesna Anđelković.
V Pionirskem domu pa ne bo miru niti med vikendom. V soboto in nedeljo se bodo mentorji in mentorice urili na delavnicah ustvarjalnega giba, ki bodo potekale v okviru projekta Mlado gledališče v gibanju, mednarodnem projektu sodelovanja iz programa Ustvarjalna Evropa. Strašansko pa se veselimo tudi predstave Mojca Rockaculja, ki bo na odru Festivalne dvorane v nedeljo, 9. februarja, ob 17. uri. 

Mojca Rockaculja - rock poslastica z ljudskim pridihom.

Ste kdaj pomislili, kaj bi se zgodilo, če bi navihana deklica Mojca in čarobne živali srečale ROCK glasbo? Bi ustanovile bend, se odpravile na turnejo? Zakaj je svoje mnenje pomembno povedati na glas? Kakšna bi bila Mojca, če bi živela v današnjem času? In v koga se bo tokrat preoblekel Srđan Milovanović?
Po odgovore pridite v Pionirski dom.

Mojca Rockaculja je muzikal, ki je namenjen vsej družini. V njej nastopajo: zvezdnik oddaje Znan obraz ima svoj glas Srđan Milovanović, raper in član dvojca Umetnost misli Urh Mlakar, gledališka pedagoginja in improvizatroka Urša Strehar Benčina in igralka, članica Rdečih noskov Teja Bitenc. “Besedilo pravljice smo igralci priredili skupaj z Igorjem Bračičem in Stašo Prah. Brez moraliziranja smo želeli govoriti o nekaterih problemih današnjega časa: osamljenosti, iskanju lastnega glasu, drogah in medvrstniških pritiskih. Ob tem pa smo se želeli tudi zabavati. Želimo si, da se gledalci po ogledu predstave dobro počutijo in nasmejijo in napolnijo z energijo,” je povedala Urša Strehar Benčina. Po predstavi sledi pogovor občinstva z igralsko zasedbo in socialnim delavcem Maticem Muncem.
Pesmi, ki si jih lahko prepevaš še cel dan
Za pesmi, ki so v muzikalu Mojca Rockaculja, je kriv Igor Bračič, ki ga poznamo iz skupine Slon in sadež, pri ustvarjanju pa so sodelovali tudi igralci in igralke. “Vsi komadi zagotavljajo žur, nekatere si prepevam še ure po predstavi,” je povedal pevec Srđan Milovanović.

Preberite tudi: