torek, 7. 7. 2020

Literarno in glasbeno obarvana Vodnikova domačija

Vodnikova domačija Šiška, hiša branja, pisanja in pripovedovanja, vabi na vrt domačije v prijetno senco kostanjev, kjer bodo do 15. julija potekali različni literarni in glasbeni dogodki.

V sredo, 8. julija, ob 19.30 uri se bomo v okviru serije dogodkov Ispeci pa reci poklonili nedavno preminulemu pisatelju Bekimu Sejranoviću. Gost večera bo - ob voditeljici Maidi Džinić Poljak - Bekimov prijatelj, priznani bosanskohercegovski pisatelj, pesnik in kolumnist Faruk Šehić.
Na dogodku bodo gostovale tudi knjige do sedaj predstavljenih avtorjev serije – v goste prihaja založba Buybook s knjigami v izvirnem jeziku ter slovenske založbe s knjigami v prevodu (Sanje, VBZ, …).

V četrtek, 9. julija, ob 20. uri predstavljamo sodobno klasiko francoskega stripa Graščina je, ki je pravkar izšla kot prva izdaja Zavoda Stripolis. Trije mojstri iz ansambla MGL: Gregor Gruden, Karin Komljanec in Primož Pirnat bodo ob projekciji interpretirali eno od epizod iz nove knjige. Dogodek bo vodil Izar Lunaček.

V torek, 14. julija, bomo ob 20. uri gostili koncert Starinske popevke z Zvezdano Novakovič in Kresnicami iz Adlešičev. Gre za ljudska besedila, ki so se ohranila, medtem ko so melodije potonile v pozabo. Besedila prihajajo delno iz knjižne zbirke Bisernice iz belokranjskega narodnega zaklada Ivana Šašlja, Zvezdana pa jim je vdahnila zvočno podobo. Nekaj pesmi na programu bo tudi starih ponovno uglasbljenih kresnih pesmi, nekaj uskoških, par skladb prihaja iz zbirke Lepa Anka.
Vstopnina za koncert znaša 12 evrov (10 evrov) v predprodaji. Koncert bo potekal v primeru suhega vremena.

Sezono bomo zaključili v sredo, 15. julija, ob 19.30 uri, ko bomo v sodelovanju s časopisno hišo Delo predstavili aktualno kresnikovo nagrajenko Veroniko Simoniti ter njen roman Ivana pred morjem. S četrto pisateljico, ki je v tridesetletni zgodovini podeljevanja prejela kresnika, se bomo pogovarjali o krajših in daljših, resničnih in fiktivnih, pa tudi o individualnih, družinskih, generacijskih in kolektivnih zgodbah. Pogovor bo vodila Tanja Petrič, literarna kritičarka, prevajalka in urednica. Brezplačne vstopnice za pogovor bodo na voljo od četrtka, 9. julija, naprej.

Vabimo vas tudi v prodajni kotiček v galerijo domačije, kjer lahko nakupite ilustracije nekaterih najvidnejših domačih ustvarjalcev starejše in mlajše generacije, v najmanjšo knjigarno v Šiški z žlahtnim izborom knjig in na delavnice stripa za najstnike in študente z Izarjem Lunačkom, ki bodo potekale 10. in 11. junija na domačiji. Vpisnina za delavnice stripa znaša 30 evrov za oba dneva oziroma 15 evrov za en dan. Prijave na press@divjamisel.org

Pridi. Po fine knjige, na poletna druženja in še marsikaj. V Šiško.

Skrbimo za varnost

Na Vodnikovi domačiji upoštevamo priporočila NIJZ. Zaradi omejenega števila sedežev vas prosimo, da si zagotovite sedež z nakupom vstopnice. Cena vstopnice, v kolikor v opisu dogodka ni zapisano drugače, je 2 evra. Vstopnice so naprodaj na Vodnikovi domačiji v odpiralnem času domačije (torek - petek, od 10. do 18. ure) ali preko portala mojekarte.si.

Vodnikova domačija – središče dogajanja v Šiški

Vodnikova domačija, s katero programsko upravlja zavod Divja misel, je pomembno literarno središče v Šiški, v katerem deluje tudi pisarna Unescovega mesta literature. Osnovni vsebinski področji domačije sta predstavitev in popularizacija dediščine Valentina Vodnika ter promocija knjige, literature in slovenskega jezika v okviru projekta Ljubljana - Unescovo mesto literature. 

 

Preberite tudi: