torek, 24. 5. 2022

Ljubljana Art Weekend - sodobna umetnost našega mesta

Prva, tridnevna edicija dogodka Ljubljana Art Weekend bo od 27. do 29. maja povezala ključna prizorišča sodobnih umetnosti našega glavnega mesta. V Cukrarni bo središče dogajanja v petek, 27. maja.

Iniciativa Ljubljana Art Weekend si podobno kot njene številne evropske paralele prizadeva združiti organizacije in institucije, galerije, muzeje in projektne prostore, posvečene predstavitvi in promociji sodobnih umetnosti ter tako prispevati h krepitvi lokalne umetniške scene, njene pluralnosti in živosti. Z razvejanim programom, ki vključuje predstavitve tako domačih kot mednarodnih umetnikov, želi vzpostaviti temelje za razpravo in dialog, obenem pa z raznovrstnimi ozadji obiskovalcem zagotoviti možnost od blizu spoznati tukajšnjo nenehno rastočo in razvijajočo se umetnostno produkcijo.

Več kot 100 dogodkov in več kot 300 umetnikov

Pobudnik in organizator Ljubljana Art Weekenda je RAVNIKAR GALLERY SPACE v sodelovanju s Cukrarno, ki deluje pod okriljem Muzeja in galerij mesta Ljubljane, ter Mestno občino Ljubljana.
Rezultat sodelovanju še z drugimi, 35 partnerji je dinamičen program več kot 100 razstav in odprtij, strokovnih vodstev, delavnic, okroglih miz, performansov ter pogovorov z umetniki. Na Ljubljana Art Weekendu sodeluje več kot 300 umetnikov.

Ljubljana Art Weekend v Cukrarni

Razstava v Cukrarni. Foto vir: Cukrarna
V petek, 27. maja, bo med 15. in 19. uro ogled razstav v Cukrarni brezplačen. Foto vir: Cukrarna 

V Cukrarni so za prihajajoči podaljšani umetniški vikend pripravili tri dogodke, ki bodo potekali v petek, 27. maja 2022.

16.00—18.00
YOUNG COLLECTORS: HITRI ZMENKI
Dogodek, zasnovan po principu »hitrih zmenkov«, je namenjen svetovanju začetnikom, ki se podajajo na pot zbirateljstva. Mladi zbiratelji bodo pri sedmih predstavnikih strokovne javnosti iskali nasvete in usmeritve pri tem, kako graditi lastno umetniško zbirko. Skupino strokovnjakov bodo sestavljali Barbara Čeferin, Elsa König, Florian Langhammer, Polona Lovšin, Piera Ravnikar, Roman Uranjek in Saskia Wiesenthal.
Maksimalno število udeležencev je 10. Obvezne prijave zbiramo na info@cukrarna.art.

18.00
MATEJA BUČAR: BILA BI PALMA
Predstava, ki lahko deluje tudi kot instalacija, je izpeljana z gibanjem telesa, ki je ves čas povezano z eno samo točko v prostoru – »pripeto« je na sredino prostora, vendar se vseskozi sooča s celoto vsega, kar ga obdaja.
Ponovitvi predstave, ki je del programa razstave Vračanje pogleda, bosta 1. in 2. junija 2022 ob 19. uri.

19.00—21.00
OKROGLA MIZA: ZBIRATELJSTVO IN SKUPNOST
Okrogla miza bo s pestrim naborom uvidov najrazličnejših strokovnjakov z Dunaja preizpraševala medsebojne povezave različnih akterjev znotraj umetnostnih skupnosti, specifiko zbirateljstva sodobne umetnosti ter vlogo galerij, umetniških svetovalcev in umetnostnih sejmov v iskanju odgovorov na vprašanje, kako spodbuditi novo generacijo ljubiteljev umetnosti in njenih zbirateljev.
Na okrogli mizo bodo sodelovali Saskia Wiesenthal, zbirateljica in vodja marketinga; Elsa König, galeristka; Lotte Puschmann, neodvisna kuratorka in svetovalka za umetnost; Franziska Resinger, zbirateljica in lastnica kreativne agencije; Andreas Duscha, umetnik. Dogodek bo moderiral Florian Langhammer, soustanovitelj revije Collectors Agenda.

Na vse dogodke je vstop brezplačen. V petek, 27. maja, bo med 15. in 19. uro ogled razstav v Cukrarni brezplačen.

Več informacij o iniciativi in o celotnem programu, ki bo potekal od 27. do 29. maja na različnih ljubljanskih lokacijah, je na voljo na spletni strani Ljubljana Art Weekend.

Preberite tudi: