torek, 19. 10. 2021

Ljubljana bere knjigo Obisk

V okviru projekta Ljubljana bere so prvošolčki, ki obiskujejo ljubljanske osnovne šole, prejeli knjigo Obisk avtorice Gaje Kos ter ilustratorke Anje Zavadlav.

Da bi otroke še bolj navdušili za pozorno branje slikanice Obisk smo v pisarni Ljubljana – Unescovo mesto literature pripravili dodatna gradiva in predloge za skupno raziskovanje tem, ki jih odpira knjiga.

Mlade bralce vabimo k ogledu kratkega videa, v katerem bodo spoznali obe avtorici in celoten postopek nastanka knjige, med drugim pa izvedeli tudi, kdo so lenivci in kdo tapirji.

Za še bolj zabavno branje smo pripravili tudi pedagoško gradivo.

Vabimo vas, da slikanico čim večkrat vzamete v roke, ter vam želimo veliko prijetnih ur ob skupnem branju, razmišljanju, raziskovanju in ustvarjanju.

Ljubljana bere

V Mestni občini Ljubljana od leta 2008 izvajamo projekt Ljubljana bere. Z njim sistematično spodbujamo razvijanje bralne kulture pri različnih ciljnih skupinah prebivalstva, zlasti pri otrocih in mladini.
V okviru projekta vsak triletnik ob sistematskem zdravstvenem pregledu prejme vrhunsko izvirno slovensko slikanico, prav tako pa tudi prvošolci ob vstopu v osnovno šolo. Na ta način spodbujamo družinsko branje, triletnikom berejo starši, odrasli bratje in sestre, stari starši. Prvošolce pa s knjižnim darilom ob vstopu v šolo spodbujamo k samostojnemu branju in ustvarjanju. V okviru tega projekta prejmejo knjigo tudi četrtošolci, potem ko osvojijo bralno značko. 

naslovnice slikanic, vključenih v projekt Ljubljana bere
V letošnjem letu so najmlajši v dar prejeli knjigo Sadje z naše ladje (Anja Štefan, ilustrirala Jelka Reichman, Mladinska knjiga), prvošolce je ob vstopu v šolo razveselil Obisk (Gaja Kos, ilustrirala Ana Zavadlav, Mladinska knjiga), četrtošolci pa letos berejo knjigo Koko Dajsa v mestu (Maša Ogrizek, ilustriral Miha Ha, Miš založba).

Preberite tudi: