torek, 15. 11. 2022

Ljubljana med najboljšimi trajnostnimi destinacijami na svetu

Britanski medij The Independent je Ljubljano uvrstil med šest najboljših trajnostnih destinacij, ki bi jih morali obiskati popotniki.

V novi dokumentarni seriji Sustainable Travel International so Ljubljano izpostavili kot prelepo slovensko prestolnico, ki je lani osvojila prvo mesto na lestvici 20 najboljših zelenih prestolnic v Evropi.

V obrazložitvi so zapisali, da je Ljubljana prva evropska prestolnica, ki se je zavezala, da bo postala družba brez odpadkov, in da področju ravnanja z odpadki ter trajnostnemu urbanističnemu načrtovanju in razvoju mesta že leta posveča posebno pozornost.
Regijski center za ravnanje z odpadki (RCERO) Ljubljana so izpostavili kot odličen primer regionalnega povezovanja in sodelovanja. Ta od leta 2015 oskrbuje skoraj četrtino Slovenije z zemeljskim plinom za proizvodnjo električne in toplotne energije.
V RCERO Ljubljana ločeno zbrane odpadke iz gospodinjstev pretvorijo v visokokakovosten kompost in energijo. Kar 95 % odpadkov predelajo v materiale, ki jih je mogoče reciklirati, ali v gorivo, kar pomeni, da jih le 5 % konča na odlagališču.

kolesarka na kolesarski stezi
Foto: Miran Kambič

Ob tem so poudarili še, da imamo v Ljubljani najvišji odstotek zelenih površin na prebivalca, kar 306 kilometrov kolesarskih stez ter 17 hektarjev veliko območje za pešce in kolesarje, največje tovrstno območje v mestih v Evropski uniji.

park muste
Foto: Miran Kambič

Poleg Ljubljane so se na lestvico najboljših trajnostnih destinacij uvrstile še Coulibri Ridge (Dominika), Tropski severni Queensland (Avstralija), Saint Kitts (Karibi), Aarhus in Kopenhagen (Danska) in Six Senses (Ibiza).

Na Mestni občini Ljubljana smo se že leta 2007 zavezali trajnostnemu razvoju mesta, v katerem ob skrbi za naše okolje zagotavljamo pogoje za kakovostno življenje vseh generacij meščank in meščanov. V tem obdobju smo izvedli že več kor 2.400 projektov, s katerimi višamo kakovost bivanja v našem mestu. Veseli smo, da so naše dosežke ponovno prepoznali tudi v mednarodnem okolju.

Preberite tudi: