petek, 28. 5. 2021

Ljubljana v pričakovanju Europa Cantat

Kulturno poletje v Ljubljani bo letos zaznamoval tudi festival zborovskega petja Europa Cantat. Sproščanje ukrepov nam omogoča, da bo festival potekal tudi v živo.

Festival Europa Cantat, ki bo v Ljubljani potekal med 16. in 25. julijem 2021, je namenjen tako zborovskim pevcem, dirigentom, skladateljem, založnikom kot tudi zborovskim navdušencem, prav tako pa ponuja odlično priložnost tistim, ki bi zborovsko glasbo radi bolje spoznali in tistim, ki bi radi sodelovali pri soustvarjanju velikega mednarodnega projekta.

Zaradi omejitev, z epidemijo koronavirusa, so morali organizatorji programsko bogat načrt že večkrat spremeniti, nazadnje pa so se odločili, da bo Europa Cantat 2021 potekal v hibridni obliki – z dogodki v živo in na spletu. Izobraževalno jedro večdnevnega dogodka bo v celoti potekalo na spletni televiziji Europa Cantat, v živo pa bomo lahko koncertom mednarodnih zvezd in vrhunskih domačih zasedb prisluhnili na Kongresnem in Novem trgu, v cerkvi sv. Jožefa na Poljanah in v Cankarjevem domu.

Zborovsko petje bo na različnih ljubljanskih prizoriščih odzvanjalo od slavnostne otvoritve na Kongresnem trgu, na kateri bodo nastopile različne vokalne zasedbe, do zaključnega nastopa moške vokalne skupne Ringmasters s Švedske, ki je leta 2012 postala najboljši »barbershop« kvartet na svetu. Na dan otvoritve bomo na Novem trgu prisluhnili tudi nastopom izbranih domačih vokalnih družin, ki bodo prepevale na koncertu Družinski DO RE MI, posnetke tujih pevskih družin pa si bo mogoče ogledati na televiziji Europa Cantat.

»V ekipi Europa Cantat 2021 se veselimo, da se zdravstvene razmere počasi umirjajo, in si želimo, da čim prej nastopi zelena faza, v kateri bomo lahko izvedli načrtovan program. Pripravljamo izvrstne koncerte za vse okuse, izobraževalni del festivala bo brezplačno na voljo na spletnem televizijskem kanalu Europa Cantat. Letošnji julij bo v znamenju zborovske glasbe. Petje povezuje, zato vas vabimo, da se nam pridružite,« Urška Bittner, vodja Europa Cantat 2021.

Spletna televizija Europa Cantat 2021

Med dogodkom bo delovala brezplačna spletna televizija Europa Cantat, na kateri bodo vsak dan med 8. in 18. uro predvajali bogat izobraževalni glasbeni program, od enodnevnih pevskih delavnic, intervjujev z zborovskimi strokovnjaki do studijskih koncertov.

Svetovne zborovske zvezde v Ljubljani

Ljubljano bo obiskala tudi britanska vokalna skupina Tenebrae, ki v mednarodnem zborovskem svetu velja za čisti presežek. Izjemna priložnost za nepozabno glasbeno doživetje bodo tudi nastopi manjših vrhunskih skupin z različnimi slogi: nemške zasedbe Singer Pur, ki različne glasbene sloge poustvarja že 25 let, danske slogovno posebne a cappella pop skupine Postyr in izjemnega moškega barbershop kvarteta Ringmasters s Švedske.

Prisluhni Sloveniji in gostujoči mladinski zbori

Cikel Prisluhni Sloveniji je namenjen predstavitvi naše bogate zborovske tradicije in novosti. V Sloveniji namreč ustvarja veliko odličnih zborov in nekatere med njimi bo mogoče slišati tudi na letošnjem festivalu Europa Cantat. Prisluhnili bomo večeru domačih mladinskih zborov, popularni zasedbi Perpetuum Jazzile, pevskemu zboru Slovenske filharmonije, dekliškemu pevskemu zboru sv. Stanislava, poustvarjalcem slovenske ljudske glasbe, komornemu zboru KGBL Ljubljana in komornemu zboru Megaron.
Mednarodni značaj bo dogodek ohranil tudi z gostovanjem Evropskega mladinskega zbora (Eurochoir), ki ga sestavljajo izbrani mladi pevci iz cele Evrope, in izbranih nacionalnih mladinskih zborov iz različnih držav.

Preberite tudi: