torek, 17. 9. 2019

Ljubljana - zaveznica mladih v boju za ohranjanje okolja in kakovosti bivanja

Na Mestni občini Ljubljana želimo, da mladi aktivno sooblikujejo zeleno prihodnost našega mesta, zato smo skupaj z mednarodno uveljavljeno platformo za krožno gospodarstvo Circular Change v sklopu projekta Mladi v zeleni Ljubljani zasnovali sklop aktivnosti za vključevanje mladih med 12. in 27. letom.

Zanima nas, kako in skozi katere konkretne aktivnosti mladi že delujete trajnostno in krožno, kot tudi tisto, kaj pogrešate, da bi svoje vsakdanje življenje lahko živeli še bolj »zeleno«. Ljubljana naj bo mesto, v katerem mladi z veseljem živijo, delajo, se učijo, ustvarjajo in zabavajo.

Spletna anketa

V sodelovanju z Mladinskim Centrom Mladi Zmaji smo v poletnih mesecih izpeljali dve živahni delavnici in zbrali kopico predlogov, idej in tudi kritičnih pogledov. Zdaj se aktivnosti selijo na splet.
Vse mlade med 12. in 27. letom vabimo k izpolnitvi kratke spletne ankete, katere cilj je prepoznati prednostna področja za pripravo ukrepov na presečišču mladim posvečenih rešitev in okoljskih politik.

S klikom na povezavo do ankete odgovorite na vprašanja in se uvrstite v žrebanje za praktične in »zelene« nagrade v obliki voženj z LPP, ogleda predstav v Kinodvor-u in bonov za Center ponovne uporabe.

Zbiranje idej v živo

mladi
Zanima nas, kako mladi vidite zeleno prihodnost Ljubljane

Ne zamudite priložnosti, da oddate svoje predloge in srečate tiste mlade, ki že aktivno sooblikujejo zeleno prihodnost prestolnice - pridite na Evropski teden mobilnosti. Svoje predloge za trajnostne premike Ljubljane mladi lahko oddate v živo – v četrtek, 19. septembra 2019, med 13. in 18. uro na Kongresnem trgu. 
Vaše predloge in razmišljanja bomo uporabili kot vhodno gradivo za izvedbo poglobljenih posvetov ter za pripravo nadgradnje strategij na področju trajnostnega razvoja Ljubljane. Zdaj je pravi čas za tvoj »zeleni« glas!

Ljubljana zgled evropskega zelenega mesta

proti plastičnim vrečkam
V Ljubljani izvajamo številne projekte krožnega gospodarstva, med njimi je tudi družbeno odgovorna kampanja Nisem večna, sem pa zato manj tečna, s katero opozarjamo na pretirano uporabo plastičnih vrečk in spodbujamo uporabo embalaže iz trajnostnih materialov. 

Ljubljana se je že leta 2007 v svoji Viziji 2025 zavezala k trajnostnemu razvoju. V zadnjih 12 letih smo izvedli že več kot 2.000 trajnostnih projektov. Pogumno stopamo tudi v smeri razvoja koncepta krožnega gospodarstva in svoje dobre prakse redno delimo z drugimi mesti.
Novembra 2017 smo gostili konferenco največje mreže evropskih mest EUROCITIES, ki se je je udeležilo več kot 600 delegatov iz 120 evropskih mest, med katerimi je bilo kar 60 županov in podžupanov. Konferenca o krožnem gospodarstvu je bila prepoznana kot inovativna in ustvarjalna, z aktualnimi vsebinami in zanimivimi govorci, ki so izpostavili različne vidike krožnega gospodarstva je navdušila mednarodno javnost. Naši primeri dobrih praks so objavljeni tudi v številnih mednarodnih publikacijah.


Ljubljana je tudi prva evropska prestolnica, ki je prevzela načela »Zero Waste« in evropska prestolnica z največjim deležem ločeno zbranih odpadkov. Cilj naše strategije Zero Waste je ustvariti stabilno in varno okolje, ki spodbuja trajnostni razvoj, stremi k okolju prijaznejšim gospodarskim dejavnostim, krepi socialno povezanost in spodbuja odgovorno potrošništvo.

Članstvo v največji mednarodni organizaciji za krožno gospodarstvo Ellen MacArthur

Zaradi predstavljenih zelenih aktivnosti in konkretnih rezultatov pri prehodu v krožno gospodarstvo, smo prejeli vabilo fundacije Ellen MacArthur, da se pridružimo globalni zavezi New Plastics Economy Global Commitment, katere namen je zmanjšanje plastičnih odpadkov in onesnaženosti okolja.
Fundacija združuje že več kot 250 podjetij, vlad, nevladnih organizacij, univerz in drugih organizacij iz vsega sveta. Ljubljana se je pobudi pridružila marca 2019.

Prepričani smo, da bo usmerjanje iz linearnega v krožno gospodarstvo v prihodnje pomembno vplivalo ne samo na proizvodnjo in potrošnjo, temveč na celotno družbeno ureditev. Sprememba naše miselnosti in vedenjskih vzorcev je tista, ki igra ključno vlogo pri doseganju zastavljenih ciljev - rabiti in porabiti manj, stvari uporabiti večkrat, slediti načelom delitvene ekonomije, vse to je del krožnega prehoda. Želimo, da smo v našem mestu zmagovalci prav vsi in s tem tudi naše okolje. Brez mladih zastavljenih ciljev ne moremo uresničiti. Zato želimo vaš glas še okrepiti.

Več o Viziji 2025 je objavljeno na https://www.ljubljana.si/sl/o-ljubljani/vizija-ljubljane-2025/ in o obstoječih primerih dobrih praks velike mestne družine na področju krožnega gospodarstva na https://www.ljubljana.si/sl/moja-ljubljana/varstvo-okolja/krozno-gospodarstvo-v-mol/.

Preberite tudi: