petek, 28. 6. 2019

Ljubljana že tretjič med 20 kolesarjem najbolj prijaznimi mesti na svetu

Ljubljana se je že tretjič zapored uvrstila na lestvico 20 kolesarjem najbolj prijaznih mest na svetu The Copenhagenize Index. Zasedli smo 14. mesto.

Ljubljana je najmanjše mesto, uvrščeno na lestvico, ocenjevalci pa so uvodoma zapisali, da je to zeleno mesto, ki je prijazno do kolesarjev. Pohvalili so naše aktivnosti na področju kolesarjem prijaznega razvoja mesta ter prizadevanja za inovativne rešitve na tem področju.

Avtorji lestvice so izpostavili, da kolesarjenju posvečamo veliko pozornosti in da smo v zadnjih dveh letih uvedli številne novosti. Med največjimi dosežki so izpostavili rekordne podatke o izposoji koles iz samopostrežnega sistema BicikeLJ, urejanje enosmernih ulic, po katerih je kolesarjenje dovoljeno v obe smeri, uvajanje križišč in semaforjev za kolesarje, širitev območij, namenjenih le pešcem in kolesarjem, ter območij z omejeno hitrostjo.

kolesarska steza
Pri prenovah cest posebno pozornost namenjamo kolesarjem

Ljubljana se je že tretjič zapored uvrstila na omenjeno lestvico; prvič leta 2015, ko smo zasedli 13. mesto, drugič leta 2017 z 8. mestom, letos pa smo se uvrstili na 14. mesto.

Med izzivi za prihodnji razvoj kolesarstva v Ljubljani avtorji navajajo postavitev dodatnih stojal za kolesa oz. varovanih kolesarnic, saj bomo s tem po njihovem mnenju privabili nove kolesarje, dopolnitev kolesarskega omrežja na obrobju mesta ter vzdrževanje kolesarske infrastrukture v zimskih razmerah.

Avtorji sklenejo, da si slovensko glavno mesto, kljub padcu na lestvici, nedvomno zasluži pozicijo med TOP 20 mesti 2019 zaradi nenehnih prizadevanj k novim rešitvam in kolesarjem prijaznemu razvoju mesta.

Kolesarjenje v Ljubljani

Kolesarjenje je ena izmed okolju in zdravju najbolj prijaznih načinov mobilnosti, zato na Mestni občini Ljubljana izvajamo številne aktivnosti in ukrepe, s katerimi spodbujamo kolesarjenje med vsemi generacijami naših meščank in meščanov. Nenehno dopolnjujemo kolesarsko infrastrukturo, pri prenovah cest in ulic posebno pozornost namenjamo učinkovitim, varnim in kolesarjem prijaznim prometnim ureditvam.

Gosposvetska cesta
Na prenovljeni Gosposvetski cesti je veliko prostora za kolesarje

V zadnjem času smo tako zagotovili boljše pogoje za kolesarje na prenovljeni Drenikovi ulici, Gosposvetski cesti, Dalmatinovi, Grablovičevi in Livarski ulici, Prešernovi in Hradeckega cesti. V teku so prenove Trubarjeve ulice, Poljanske ceste, Litijske, Vodnikove in drugih cest, pravkar se bo začela še prenova Parmove. Z urejanjem cest in ulic bomo nadaljevali tudi v prihodnje.
Za vzdrževanje kolesarske infrastrukture skrbimo skozi celo leto, tudi pozimi. Sneg s kolesarskih stez čistimo potem, ko zagotovimo prevoznost cest za javni promet ter dostop do zdravstvenih domov, šol in vrtcev. Tako bomo ravnali tudi v prihodnje. Ker preteklo zimo ni snežilo, ocenjujemo pripombo o vzdrževanju v zimskih razmerah kot nekoliko nenavadno.

Izjemni rezultati sistema BicikeLJ

bicikelj

Samopostrežni sistem izposoje koles BicikeLJ smo vzpostavili maja leta 2011 in v tem času smo zabeležili že več kot 6 milijonov izposoj koles. O izjemni priljubljenosti kolesarjenja priča podatek, da smo v Ljubljani na prvem mestu med vsemi mesti, vključenimi v ta sistem, saj je vsako kolo iz sistema BicikeLJ v povprečju uporabljeno kar osemkrat vsak dan.
Sistem tudi nenehno širimo, ob zagonu smo imeli 30 postajališč s 300 kolesi, danes jih imamo že 60 s 600 kolesi. Zadnje postajališče smo v sistem dodali 3. junija, na svetovni dan kolesarjenja, postavili smo ga pred trgovino Mercator na Celovški cesti 163.

Lestvico kolesarjem prijaznih mest The Copenhagenize Index sicer pripravljajo od leta 2011, prvo mesto pa je tudi letos – že tretjič zapored - zasedel Kopenhagen.

Preberite tudi: