ponedeljek, 21. 12. 2020

Kultura se vrača

Ljubitelji kulture lahko ponovno obiščete nekatere javne zavode s področja kulture, ki so svoja vrata odprli na podlagi sprostitvenih ukrepov Vlade RS.

Pri tem vse obiskovalce prosimo, da upoštevate vsa priporočila, ki veljajo za omejitev širjenja korona virusa.

Ljubljanski grad, odet v soj prazničnih luči

Ljubljanski grad lahko obiščete vsak dan med 10. in 18. uro. V tem času bo obratovala tudi tirna vzpenjača.

Povzpnete se lahko na Razgledni stolp in si praznično prestolnico ogledate z najvišje točke v mestu.

Na ogled so tudi osrednja tematska razstava o slovenskem pripovednem izročilu Za devetimi gorami v Kazematah, razstava ilustracij pravljic Tristo zajcev v Peterokotnem stolpu, razstava plakatov z naslovom Laibach: Svoboda vodi ljudstvo v Galeriji »S«, od stalnih postavitev pa Kaznilnica in Grajsko orožje. Vstopiti bo mogoče tudi v grajsko kapelo Sv. Jurija.

Obiščite Muzej in galerije mesta Ljubljane

Mestni muzej od torka, 22. decembra, ponuja kar nekaj razstav. V živo si lahko ogledate novo razstavo slik baročnega slikarja Andreja Herrleina in stalno razstavo Ljubljana. Zgodovina. Mesto.
V soboto in nedeljo je obisk Mestnega muzeja brezplačen.   

Barok
Razstava slik baročnega slikarja Andreja Herrleina. Foto: Andrej Peunik, MGML


Obiščete lahko tudi Plečnikovo hišo in si ogledate razstavo o prijateljstvu med arhitektom Jožetom Plečnikom in pisateljem Fran Saleškim Finžgarjem.   

Odpiramo tudi vrata MGLC

Od torka, 22. decembra, in najmanj najmanj do torka, 29. decembra, si lahko v Mednarodnem grafičnem likovnem centru ogledate razstave Invader: Grafike na papirju, Leon Zuodar: The Noodle in Menažerija: 37 dni božiča. 

Kultura je še vedno dostopna virtualno  

Za vse, ki se boste odločili, da ostanete doma, pa lahko kulturi še vedno spremljate virtualno. Med kulturno ponudbo javnih zavodov izpostavljamo zgolj nekatere. 

Ker je čas Dedka Mraza, se lahko naši otroci 27. decembra srečajo z njim v sklopu virtualne predstave Lutkovnega gledališča Ljubljana z naslovom Dedek Mraz, kje si? Ob predhodni prijavi je vstop prost. V decembru in januarju sta brezplačno na ogled še dve virtualni predstavi, in sicer 25. decembra Peter Pan in 1. januarja Sovica Oka.   

Dedek Mraz LGL
Foto: LGL

Center urbane kulture - Kino Šiška med drugim ponuja spletni koncert slovenske violinistke Anje Bukovec, ki bo 22. decembra. 

Na spletni strani Kinodvora si lahko ogledate pogovor z Viggom Mortensenom in Lanceom Henriksenom. 

Slovensko mladinsko gledališče je v okviru programa Spletno mladinsko pripravilo ogled predstave Republika Slovenija, dva pogovora iz cikla Dežela pridnih in »gostovanje« predstave Nasprotje stvari na makedonskem festivalu MOT. 

Na silvestrovo pa si lahko ogledate spletno premiero romantične drame Jazzavtorja in režiserja Nejca Gazvode, ki bo 31. decembra ob 20. uri, v živo na odru Mestnega gledališča ljubljanskega.

MGL foto Peter Giodani
Ajda Smrekar in Sebastian Cavazza v predstavi Jazz. Foto: Peter Giodani, MGL

 

Kultura tudi v digitalnem Prazničnem koledarju

Letos smo za vas pripravili digitalni Praznični koledar, ki smo ga poimenovali 31 dni, 31 presenečenj. Vsak dan do Novega leta lahko odkrijete novo presenečenje, med katerimi najdete tudi zabavne kulturne vsebine.

 

Preberite tudi: