torek, 10. 11. 2020

Mednarodna razstava plakatov o strpnosti

Od 11. novembra do 2. decembra 2020 bo v galeriji na prostem na ploščadi pred Slovensko hišo (Figovec) na ogled mednarodna razstava plakatov na temo strpnosti. Z razstavo obeležujemo 16. november, mednarodni dan strpnosti, s predstavitvijo del izjemnih avtoric in avtorjev plakatov pa hkrati odpiramo možnost za potreben dialog o tej temi v širši družbi.

V Ljubljani smo ponosni, da živimo v odprtem mestu, kjer zmoremo živeti skupaj ob spoštovanju različnosti in kjer smo trdno zavezani osnovnim vrednotam - strpnosti, tovarištvu, solidarnosti ter medsebojnemu spoštovanju.

Na razstavi bo na ogled 36 plakatov, ki bodo vsak v svojem jeziku uprizarjali besedo strpnost.
Avtor razstave je svetovno znani grafični oblikovalec in ilustrator Mirko Ilić, pobudnik projekta Poster Tolerance Show, ki združuje oblikovalke in oblikovalce s celega sveta. Velik podpornik Iličeve pobude je bil tudi mojster sodobnega oblikovanja Milton Glaser, katerega plakat je tudi del razstave.
Projekt Poster Tolerance Show je gostoval že v 30 državah in poslal sporočilo o družbeni sprejemljivosti več kot 150.000 ljudem. Odpira pogovor o vključenosti, ki se lahko začne šele na temeljih strpnosti. Po besedah Mirka Ilića: »Projekt Strpnost spodbuja sprejemanje raznoličnosti skozi moč oblikovanja. V sodelovanju z avtoricami in avtorji iz vsega sveta želimo opozarjati na pojave nestrpnosti in prispevati k pozitivnim spremembam v družbi.«

Večina plakatov bo v Sloveniji predstavljena prvič, razstavljena pa bodo tudi dela treh slovenskih oblikovalcev, Radovana Jenka, Tomata Koširja in Novega Kolektivizma. »Vsaka postavitev razstave Strpnost predstavlja plakate lokalnih umetnic in umetnikov, ki besedo strpnost (tolerance) predstavljajo v svojem maternem jeziku. Plakati se pojavljajo v javnih prostorih, v parkih, v univerzitetnih kampusih, celo na avtobusih - z namenom čim širšega doseganja občinstva. Projekt je del prizadevanj za spodbujanje spoštovanja in razmisleka o sporočilnosti besede strpnost, v svetu, ki je vedno bolj razdeljen na osnovi rase, religije, spolne usmerjenosti in etničnega porekla,« dodaja avtor razstave Mirko Ilić.

Razstava je nastala ob sodelovanju Mestne občine Ljubljana, TAM-TAM Inštituta in Javnega zavoda Mladi zmaji. TAM-TAM Inštitut, Mirko Ilić in Javni zavod Mladi zmaji v naslednjem letu že načrtujejo nadaljnje sodelovanje. V okviru programa Mestni Inkubator načrtujejo skupen poziv mladim oblikovalcem v obliki javnega natečaja, s katerim želijo negovati veščine oblikovanja ter voditi mlade oblikovalke in oblikovalce skozi vsebino in grafično oblikovanje.

O Mirku Iliću, avtorju razstave:

Mirko Ilić se je rodil v Bosni. V Evropi je risal stripe, ilustracije, umetniške plakate ter naslovnice knjig in plošč. V ZDA je bil leta 1991 umetniški direktor revije Time Magazine International Edition in leta 1992 urednik mnenjskih strani v reviji New York Times. Leta 1995 je ustanovil studio za grafično oblikovanje Mirko Ilić Corp, ki se ukvarja predvsem z oblikovanjem publikacij, podob in notranjim oblikovanjem. Njegovo delo je razstavljeno v mnogih ustanovah in muzejih, med drugim v muzejih MoMA in Smithsonsian. Mirko Ilić je s Stevom Hellerjem so-avtor več knjig, med drugimi Genialne poteze: 100 ikon grafičnega oblikovanja (Genius Moves: 100 Icons of Graphic Design), Rokopis (Handwritten), Ustavi se, misli, pojdi, naredi (Stop Think Go Do), Velike črke (Lettering Large) in Predstaviti Shakespearja (Presenting Shakespeare). Z Miltonom Glaserjem je napisal knjigo Oblikovati nestrinjanje (The Design of Dissent). Poučuje ilustracijo na šoli za vizualne umetnosti.

Avtorice in avtorji razstavljenih plakatov:

Bonnie Siegler (ZDA), Christopher Scott (Ekvador), Cyan ( Nemčija), Frank Arbelo (Bolivija), Gary Taxali (Kanada), Leo Lin (Tajvan), Levente Benedek (Romunija), Lo Siento (Španija), Michael McCaughley (Irska), Milton Glaser (ZDA), Nuno Martins (Portugalska), Rafal Olbinski (Poljska), Siggi Odds (Islandija), Sorin Traistaru (Romunija), Vincent Perrottet (Francija), Tomato Kosir (Slovenija), Novi kolektivizem (Slovenija), Radovan Jenko (Slovenija), Jennifer Morla (ZDA), Rikke Hansen (Danska) Maltseva Olya (Ukrajina), Anna Lena von Helldorff (Nemčija), Robert Probst (ZDA, Nemčija), Andrew Lewis (Kanada), Marisa Passos (Portugalska), Peter Javorik (Slovaška), Gurbuz Dogan Eksioglu (Turčija), Robert Čanak (Hrvaška, Qatar), Joanna Górska in Jerzy Skakun (Poljska), Yarza Twins (Španija), Mykola_Kovalenko (Ukrajina), Anna Korolovszky (Madžarska), Dimitris Arvanitis (Grčija), Boris Ljubičić (Hrvaška), Fidel Pena (Kanada)

 

Preberite tudi: