sreda, 19. 1. 2022

Mednarodno priznanje za Cukrarno

Projekt prenove Cukrarne je na 5. Balkanskem arhitekturnem bienalu prejel prvo nagrado v kategoriji arhitektura.

Na bienalu je bilo predstavljenih več kot 350 del avtorjev iz celega Balkana, od tega 21 iz Slovenije.

Zmagovalni projekt, prenovo Cukrarne, so zasnovali v arhitekturnem biroju Scapelab. Avtorji Marko Studen, Boris Matić in Jernej Šipoš so se pri tem naslonili na zgodovino Cukrarne, predviden nov program in usmeritev v prihodnost, pa tudi na slabo stanje obstoječe konstrukcije.

»Zares zadovoljni smo s tem, kako v novi Cukrarni hkrati obstaja historično in moderno. Opredeljuje ju razmik med notranjimi volumni in obodnim ostenjem, ki je pravih dimenzij in v pravem razmerju. Obiskovalec nezavedno dobi občutek, da je nekaj povsem novega našlo prostor v nečem zelo starem. Tako kot ga bo tudi sodobna umetnost.« (Marko Studen, Boris Matić, Jernej Šipoš)

Cukrarna – novo središče sodobne umetnosti

notranjost Cukrarne

Celovito prenovljena Cukrarna, ki je svoja vrata odprla septembra lani, predstavlja enega najbolj monumentalnih primerov industrijske arhitekture v Ljubljani, vir navdiha četverice modernistov, sodoben razstavni prostor, pa tudi urbanistično zanimivost, ki vabi, da se ob Ljubljanici sprehodimo vse do vzhodnega roba mestnega središča.
Z rekonstrukcijo obstoječega objekta in ureditvijo okolice smo izboljšali urbano okolje in še dodatno oživili širše mestno središče. Prav tako smo odpravili fizično oviro, ki je ovirala mobilnost na tem delu Poljanskega nasipa in tako onemogočala najoptimalnejšo povezavo med mestnim središčem ter urbaniziranimi območji na vzhodu mesta.
Izboljšali smo tudi družbeni vidik rabe prostora, saj je po izvedbi projekta območje z novimi vsebinami in ureditvami postalo dinamičen, programsko bogat in družbeno živahen ter varnejši in prijetnejši prostor, zanimiv tudi za večkraten obisk tako prebivalcev kot obiskovalcev Ljubljane.

Preberite tudi: