četrtek, 22. 7. 2021

Mladi uresničujejo svoje ideje že peto leto zapored

Mladi zmaji že peto sezono v okviru Mestnega inkubatorja izvajajo program Kaj je dobro in je lahko še boljše? ter tako podpirajo aktivne mlade med 18. in 29. letom pri uresničevanju lastnih projektov.

Program, ki ga Mladi zmaji izvajajo v sodelovanju z izobraževalno mladinsko organizacijo TiPovej!, omogoča vzajemno učno izkušnjo tako udeležencev kot izvajalcev programa. Z njim Mladi zmaji mladim pomagajo začrtati pot do življenjske in profesionalne izkušnje, dela ali službe. Na delavnicah ter s pomočjo mentorstva in finančne podpore mladi uresničujejo svoje ideje in z njimi izboljšujejo kakovost življenja v Ljubljani.

Od platforme za izmenjavo rastlin do ustvarjalnih aktivnosti za lokalne prebivalce

Mladi so letos obogatili življenje v Ljubljani s 13. novimi projekti, med katerimi omenjamo le nekatere:

  • če imate doma rastlino, ki bi jo želeli zamenjati, lahko to storite preko spletne platforme Filipa Zupančiča, Davida Keneja in Petre Kokalje na www.rastlinice.si.
  • Gaja Koler je z ekipo prostovoljcev ustvarila prijeten prostor za druženje lokalnih prebivalcev, kjer lahko ohranjajo varnostno razdaljo in se brez skrbi družijo. Prostor so poimenovali Jarše pod zvezdami. 
  • Prostor za ustvarjalno druženje prebivalcev pa je nastal tudi v Štepanjskem naselju. Projekt ŠtePlac predstavlja nadgradnjo že nastajajoče infrastrukture v Štepanjskem naselju, ki jo trenutno iz urbanega zunanjega pohištva ustvarja Mladinska postaja Moste. V sodelovanju z njimi pomeni ŠtePlac vsebinsko nadgradnjo, na podlagi prepoznanja potrebe po brezplačnih, organiziranih, aktivnih načinih preživljanja prostega časa lokalne skupnosti. Projekt si prizadeva za spodbujanje (samostojne) uporabe javnih površin in povezovanje v skupnosti.

Kreatorke prostora za druženje prebivalcev ŠtePlac, foto: osebni arhiv
Kreatorke prostora za ustvarjalno druženje prebivalcev ŠtePlac, foto: osebni arhiv

  • V Modnem rastlinjaku Jerneje Jelen in Klare Podrgajst lahko opravite spletni nakup oblačil iz druge roke. Projekt zaokroža celoten krog – od pridobivanja oblačil od ljudi, ki želijo oblačilom podariti drugo življenje, do predstavitve teh oblačil v spletni trgovini in Instagram profilu ter partnerstvo z organizacijami za sonaraven in trajnostni razvoj ter centri za ponovno uporabo.

Modni rastlinjak Jerneje Jelen in Klare Podrgajst. Foto vir: osebni arhiv
Modni rastlinjak Jerneje Jelen in Klare Podrgajst. Foto vir: osebni arhiv

S projekti mladi spodbujajo k strpnosti in pomagajo obolelim

Letos izpostavljamo projekt Ivana Kovača, ki ga je poimenoval Mesec draga. Umetnost in ustvarjanje drag kraljic (kraljic preobleke) sta v Ljubljani in Sloveniji pogosto na robu kulture, zato je cilj Meseca draga predstaviti drag umetnost, življenje kraljic preobleke in sam proces ustvarjanja draga splošni populaciji. S projektom Ivan spodbuja k razumevanju LGBTIQ+ skupnosti in omogoča več možnosti za izražanje draga v Ljubljani.

Karin Šket in Jerca Bergant sta ustvarili dogodke za mlade oskrbovalce z imenom Pridipravi. Dogodki so namenjeni tistim mladim, ki opravljajo pomembne naloge nege, pomoči ali podpore članom družine, ki so invalidni, kronično bolni in imajo težave z mentalnim zdravjem. S projektom želita razvijati bolj celostno in trajnostno podporo mladim oskrbovalcem ter z njim krepiti njihovo vlogo in veljavo v družbi.

Vse kratke opise letošnjih projektov in fotoutrinke z zaključnega srečanja si lahko ogledate tukaj.

Preberite tudi: