ponedeljek, 7. 9. 2020

Mlado gledališče v gibanju – delamo naprej

V Pionirskem domu je prvi septembrski vikend potekalo spletno srečanje partnerjev in partnerk projekta Mlado gledališče v gibanju, programa Ustvarjalna Evropa.

S projektom partnerji nadaljujejo kljub oteženim razmeram delovanja. "V teh časih potrebujemo kulturo in opolnomočene pedagoge. Projekt smo razmeram prilagodili - nekatere vaje bomo posneli in jih ponudili mentorjem in mentoricam v uporabo," poudarja vodja projekta Bjanka Kršmanc. Urša Strehar Benčina, vodja trenerjev pa dodaja: "Končni cilj projekta je izpopolniti gibalno ozaveščenost vseh udeleženih v projektu ter skozi aktiven, vključujoč in dinamičen program, spodbuditi zanimanje za izkušnje uprizoritvenih umetnosti, raziskovati potenciale improvizacije v različnih umetniških oblikah ter poskrbeti za kulturno-umetnostno vzgojo, ki je ne le kvalitetna in strokovno utemeljena, temveč tudi privlačna za mlade. Pomembno je, da se pri tem zabavamo, saj smo tako bolj sproščeni, odprti in dovzetni za nova znanja."

Kaj je Mlado gledališče v gibanju

foto

Projekt Mlado gledališče v gibanju je nadgradnja uspešnega pilotnega projekta Mlado gledališče, ki je združil impro strokovnjake iz Slovenije, Srbije, Romunije in Poljske
Mlado gledališče v gibanju je rezultat spoznanj pilotnega projekta, da je prav telesna izraznost tista, ki potrebuje več pozornosti in poudarka, saj je primanjkuje na vseh področjih življenja in izobraževanja mladih. V ta namen smo združili dve umetniški obliki, gledališko improvizacijo ter sodobni ples. Obe spodbujata ustvarjalnost, svobodo izražanja in aktivno sodelovanje vseh udeleženih. Umetniški obliki povezujemo skozi impro gib, ki predstavlja novo metodo izobraževanja mladih občinstev ter njihovih mentorjev – pedagogov ter gledaliških profesionalcev.
Končni cilj projekta je izpopolniti gibalno ozaveščenost vseh udeleženih v projektu ter skozi aktiven, vključujoč in dinamičen program spodbuditi zanimanje za izkušnje uprizoritvenih umetnosti, raziskovati potenciale improvizacije v različnih umetniških oblikah ter poskrbeti za kulturno-umetnostno vzgojo, ki je ne le kajkovostna in strokovno utemeljena, temveč tudi privlačna za mlade.

Preberite tudi: