petek, 9. 10. 2020

Na festivalu projekta Applause smo pregnali dež in privabili številne obiskovalce

Projekt APPLAUSE smo letos že tretjič predstavili na Festivalu uporabe invazivnih tujerodnih rastlin.

Festival je na Bregu ob Ljubljanici, kamor smo, kljub dežju in aktualnim razmeram, uspeli privabiti blizu 150 obiskovalcev. Ti so bili nad raznolikostjo rezultatov odkrito navdušeni.

Obiskovalci so si med drugim lahko ogledali različne vzorce lesa, lesene izdelke in kaj uporabnega lahko naredimo iz žagovine in ostružkov ali, kako se z lesenimi črkami tiska plakate. Prikazali smo tudi ročno izdelavo papirja in kakšne izdelke lahko iz njega naredimo. Predstavljeni so bili recepti za jedi skuhane iz plodov štrbonclja in gomoljev topinamburja.

IMG 5767 FestivalInvaz2020

Meščanke in meščane so zanimale tudi učinkovite metode zatiranja invazivnih vrtnih polžev ter se seznanili z barvnimi premazi in barvili, narejenimi iz ekstraktov invazivnih tujerodnih rastlin.

Na festivalu sta bila prikazana dva tipa biološkega reaktorja, v katerih potekajo metabolne pretvorbe. Obiskovalci so si ogledali tudi primerke invazivnih rastlin in dobili informacije o njihovem odstranjevanju, na digitalnem zemljevidu so bila na ogled nahajališča vrst, ki smo jih zabeležili med projektom.

S seboj so lahko odnesli priročnik za domačo izdelavo izdelkov iz invazivnih tujerodnih rastlin, majico in vrtne rokavice. Obiskovalci, ki so sodelovali v nagradni igri, so prejeli igro spomin ali sestavljanko z motivom Ljubljane. Vse publikacije in igre so bile izdelane in natisnjene na papirju iz invazivnih tujerodnih rastlin.

IMG 5835 FestivalInvaz2020IMG 5833 FestivalInvaz2020IMG 5824 FestivalInvaz2020

IMG 5821 FestivalInvaz2020

Veseli smo, da je tema zanimiva in pritegne številne meščanke ter meščane. 

O projektu Applause

Evropski projekt APPLAUSE - od škodljivih do uporabnih tujerodnih rastlin z aktivnim vključevanjem prebivalcev, naslavlja nerešena vprašanja glede ravnanja z invazivnimi tujerodnimi rastlinami v smislu zero-waste pristopa in krožnega gospodarstva.

Od 1. novembra 2017, ko se je začel projekt, do danes smo izvedli več kot 143 delavnic z 2.980 udeleženci. Za najustreznejšo starostno skupino v smislu uspešnosti in sprejemanja znanja so se izkazali šolski otroci. Pripravili in objavili smo 44 izobraževalnih filmov in izdali 12 publikacij, med drugim tudi Priročnik za domačo izdelavo izdelkov. Vse publikacije so natisnjene na papirju iz invazivnih tujerodnih rastlin.
V tem času smo iz invazivnih tujerodnih rastlin izdelali 7.200 kg papirja ter zbrali 400 kg japonskega dresnika in 247 kg zlate rozge.

Vodilni partner v projektu Applause je Mestna občina Ljubljana, sodelujejo pa še javno podjetje VOKA SNAGA, Univerza v Ljubljani (Biotehnična fakulteta - oddelki za biologijo, agronomijo, lesarstvo in gozdarstvo), Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo, Naravoslovnotehniška fakulteta (Oddelek za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje), Institut Jožef Stefan, Kemijski inštitut, Inštitut za celulozo in papir, Tisa d. o. o., GDi d. o. o., Ljubljana, društvo Trajna, studio tipoRenesansa in Center odličnosti Vesolje, znanost in tehnologije.

S projektom bomo zaključili 31. decembra 2020.

Preberite tudi: