sreda, 7. 10. 2020

Ali ste vedeli: kaj vse lahko izdelamo iz invazivnih rastlin

Iz japonskega dresnika, robinije in zlate rozge smo na primer izdelali papir, iz izvlečkov japonskega dresnika in plodov octovca pridobili barvila, testirali preparate za zatiranje polžev in drugih vrtnih škodljivcev, vzpostavili platformo za upravljanje z invazivnimi tujerodnimi rastlinami, testno preko letalskih in satelitskih posnetkov zaznavali njihova nahajališča, iz topinamburja in štrbonclja smo kuhali okusne jedi in še in še.

Z uporabo invazivnih tujerodnih rastlin se ukvarjamo v okviru evropskega projekta Applause - od škodljivih do uporabnih tujerodnih rastlin z aktivnim vključevanjem prebivalcev, ki naslavlja nerešena vprašanja glede ravnanja z invazivnimi tujerodnimi rastlinami v smislu zero-waste pristopa in krožnega gospodarstva.

Šolarji najbolj željni novih znanj

Od 1. novembra 2017, ko se je začel projekt, do danes smo izvedli več kot 143 delavnic z 2.980 udeleženci. Za najustreznejšo starostno skupino v smislu uspešnosti in sprejemanja znanja so se izkazali šolski otroci. Pripravili in objavili smo 44 izobraževalnih filmov in izdali 12 publikacij, med drugim tudi Priročnik za domačo izdelavo izdelkov. Vse publikacije so natisnjene na papirju iz invazivnih tujerodnih rastlin.

foto
Smrečica iz lesa invazivnih tujerodnih rastlin

V tem času smo iz invazivnih tujerodnih rastlin izdelali 7.200 kg papirja ter zbrali 400 kg japonskega dresnika in 247 kg zlate rozge.
Organizirali smo 28 prostovoljnih delovnih akcij, ki se jih je udeležilo 490 udeležencev. Odstranili smo 60 m3 lesa in 13 ton zelnatih trajnic.
Pridobili smo več kot 26.000 podatkov za 120 rastlinskih vrst na približno 17 tisoč lokacijah rasti, ki se razprostirajo na več kot 2,3 km2.

foto
Izdelali smo tudi igro človek ne jezi se

Naredi sam

Naredi sam (»do it yourself« ali DIY) je način izdelave, spreminjanja ali popravljanja stvari brez neposredne pomoči strokovnjakov.

foto
Okusno!

Pripravili smo 26 DIY načrtov in receptov, posneli 15 DIY filmov: od tega 8 za izdelavo izdelkov in 7 kulinaričnih. Najbolj odmevna sta recept za osvežilen štrboncljev zmešanček za zajtrk s 35.500 ogledi ter izdelajmo gnezdilnico z zeleno streho s 16.000 ogledi.

Kako uporabiti papir iz invazivnih rastlin

foto

Iz 7.200 kg papirja smo izdelali:

  • papirne izdelke: papirna opeka, nabiralniški koledar, zbirka potujočih rastlin, cvetlična ovojnica, lončki za sajenje rastlin, papirni okraski, igra »Spomin«, sestavljanka z motivom Stara Ljubljana in naredi sam košek;
  • lesne izdelke: škatla s štampiljkami, okvir slike, okvir in sito za ročno izdelavo papirja, knjižna omara, jedilna miza, pisalna miza, garderobna omara, pručka, kompostnik, ksilofon, gnezdilnica, novoletna jelka, servirna deska, mobilna kuhinja, škatla za shranjevanje, lesen podstavek, žlica za obuvanje, lesen kazalec (»pointer«), leseni novoletni okraski, leseni prodniki, držalo za steklenico, didaktični pripomočki za šole in držalo za nošenje vrečk.

Poseben prostor v zbirnem centru

V zbirnem centru Povšetova smo zbrali 400 kg japonskega dresnika in 247 kg zlate rozge. V začasnem zbirnem centru na Povšetovi ulici 2 smo leta 2018 uredili poseben prostor, kamor so meščanke in meščani lahko prinesli odstranjen rastlinski material enajstih invazivnih tujerodnih rastlin.
Prihodnje leto bomo v zbirnem centru Povšetova in v centru Barje zbirali: japonski in češki dresnik ter orjaško in kanadsko zlato rozgo, ostale vrste po potrebi.

Vabljeni na 3. festival uporabe invazivnih tujerodnih rastlin, ki bo v sredo, 7. oktobra 2020, med 10. in 17. uro na Bregu. 

Nova znanja in priložnosti

Iz odpadnih materialov in naravnih virov, ki so poceni in lahko dostopni, lahko izdelamo veliko koristnih stvari. Uporaba odpadne biomase – lignin, barvila in polihidroksialkanoati – je lahko zelo raznolika. Odpadni material se lahko uporablja za izdelavo hibridnih barvnih prevlek za steklo in les, naravnih barvil in kot vir različnih uporabnih kemikalij. V času trajanja projekta je Institut Jožef Stefan že pridobil patent v Rusiji, patent za Veliko Britanijo je še v postopku pridobivanja.

Partnerji projekta Appaluse

Vodilni partner projekta je Mestna občina Ljubljana, sodelujejo pa še: javno podjetje VOKA SNAGA, Univerza v Ljubljani (Biotehnična fakulteta - oddelki za biologijo, agronomijo, lesarstvo in gozdarstvo), Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo, Naravoslovnotehniška fakulteta (Oddelek za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje), Institut Jožef Stefan, Kemijski inštitut, Inštitut za celulozo in papir, Tisa d. o. o., GDi d. o. o., Ljubljana, društvo Trajna, studio tipoRenesansa in Center odličnosti Vesolje, znanost in tehnologije.

Preberite tudi: