četrtek, 20. 8. 2020

Neprekinjeno branje ob svetovnem dnevu poezije

V Ljubljani bomo svetovni dan poezije obeležili v soboto, 22. avgusta 2020. Med 12. uro in polnočjo vas vabimo na dvanajst ur (skoraj) neprekinjenega branja poezije.

Svetovni dan poezije je sicer 21. marca, zaradi epidemije pa ga bomo letos v Ljubljani, Unescovem mestu literature obeležili v soboto, 22. avgusta.

Izberite svojo lokacijo za poezijo 

Več kot 100 pesnic in pesnikov bo svoje pesmi prebiralo na Vodnikovi domačiji (med 12. in 15. uro), v AKC Metelkova (med 15.15 in 18.15 uro), na Društvu slovenskih pisateljev v sodelovanju s Trubarjevo hišo literature in Centrom za poezijo Tomaža Šalamuna (med 18.30 in 21.30 uro) in pred ŠKUC-em (med 21.45 in 24. uro).

Ljubljana, Unescovo mesto literature

Potem, ko je Ljubljana v letu 2010 nosila naziv svetovna prestolnica knjige, smo leta 2015 prejeli še stalni naziv mesto literature, ki ga Unesco podeljuje mestom z bogato literarno dediščino in živahnim sodobnim literarnim utripom, ki se zavedajo pomena kulture in knjige za trajnostni razvoj mesta.
Ta naziv nosi le 39 mest na svetu, v Ljubljani pa smo se ob kandidaturi zavezali, da bomo še naprej spodbujali bogato literarno dogajanje v mestu, omogočali varen dom literarnim ustvarjalcem z vsega sveta preko sodelovanja v mreži ICORN, promovirali branje in dostopnost knjige za vse starostne skupine ter podpirali dobro razvito knjižno infrastrukturo.

Naslednja postaja: Evropska prestolnica kulture 2025

S podporo 25 občin Ljubljanske urbane regije kandidiramo za naziv Evropska prestolnica kulture (EPK) 2025, najpomembnejšo pobudo Evropske unije na področju kulture. Odločanje o zmagovalnem mestu še ni končano, konec februarja pa smo se uvrstili med štiri finalna mesta, ki se potegujejo za ta naziv.
Temeljni cilj programa EPK je poudarjanje bogastva in raznolikosti evropskih kultur ter skupne kulturne dediščine, kakor tudi spodbujanje medkulturnega dialoga in večanje medsebojnega razumevanja med evropskimi državljani.
V Mestni občini Ljubljana vidimo kandidaturo za naziv EPK 2025 kot priložnost za uresničevanje strateških razvojnih ciljev mesta in regije.

Preberite tudi: