četrtek, 21. 9. 2023

Nikoli prezgodaj, nikoli prepozno

Mesec september je svetovni mesec Alzheimerjeve bolezni, medtem ko svetovni dan Alzheimerjeve bolezni obeležujemo 21. septembra. Ta letos poteka pod sloganom Nikoli prezgodaj, nikoli prepozno. Ob tej priložnosti vas v soboto, 23. septembra 2023, vabimo na tradicionalni Sprehod za spomin, kjer bomo govorili o tej tihi epidemiji sodobnega časa.

Sprehod za spomin, ki poteka v organizaciji Spominčica – Alzheimer Slovenija, osrednje nevladne organizacije na področju pomoči pri demenci, se bo pričel ob 9.30 uri pred Narodno galerijo s krajšim kulturnim programom.

Pomoč osebam z demenco in njihovim svojcem

Programi Spominčice, ki jih na Mestni občini Ljubljana sofinanciramo, nudijo pomoč osebam z demenco in njihovim svojcem ter vključujejo predavanja, usposabljanja, druženja in delavnice.

Za več informacij se lahko obrnete na samo združenje: 

Združenje Spominčica
Luize Pesjakove 9
T: 01 25 65 111
E: info@spomincica.si
S: www.spomincica.si

Več o aktivnostih in storitvah, ki jih Mestna občina Ljubljana zagotavlja za starejše, najdete tudi tukaj

Ali ste vedeli?

Demenca je kronična napredujoča bolezen možganov. Kaže se z motnjami spomina, mišljenja, orientacije, prepoznavanja, razumevanja, računskih in učnih sposobnosti ter govorjenja, izražanja in presoje.

Z leti vsi postanemo bolj pozabljivi, kar pa še ne pomeni, da imajo vse starejše osebe demenco. Demenca ni del normalnega staranja, vendar možnost, da zbolimo zanjo, s starostjo narašča. V starosti nad 65 let ima demenco že vsak peti človek, v starosti nad 80 let pa vsak tretji. V Sloveniji je obolelih verjetno že več kot 43 000, v Evropi 10 milijonov, na svetu pa že več kot 49 milijonov. Število obolelih iz leta v leto narašča, do leta 2040 pa naj bi se v Evropi in ZDA celo podvojilo. Po podatkih Svetovne organizacije za Alzheimerjevo bolezen za osebe z demenco skrbi še trikrat toliko ljudi.

Bolezen traja v povprečju od 10 do 15 let. Zaradi napredovanja bolezni postanejo osebe z demenco vedno bolj odvisne od drugih in potrebujejo 24-urno pomoč, saj sami zase ne morejo več skrbeti.

12 dejavnikov tveganja za nastanek demence

Poznamo 12 dejavnikov tveganja za nastanek demence. Na vsakega lahko vplivamo s čimer lahko zmanjšamo tveganje za razvoj demence za kar 40%.

Več o dejavnikih si lahko preberete v pripetem letaku.

Preberite tudi: