torek, 15. 11. 2022

Nova Knjižnica REČI v Mostah

V torek, 15. novembra 2022, bo v prostorih Mladinske postaje Moste na tržnici Moste svoja vrata odprla nova Knjižnica REČI.

Knjižnica REČI temelji na souporabi in zmanjšanju potrošništva, torej kupovanja reči, ki jih le po nekajkratni uporabi ne uporabimo več kljub še vedno trajajoči funkcionalnosti (npr. kuhinjski aparati, delovno orodje itd.). Namesto, da kupimo, si raje izposodimo v knjižnici REČI, ki deluje enostavno, po klasični knjižnični izposoji. S tem privarčujemo čas in denar ter hkrati ne bremenimo okolja.

nekaj predmetov iz knjižnice reči

Knjižnica REČI Moste bo odprta ob torkih, sredah in četrtkih od 15. do 18. ure. V knjižnico se lahko včlanite s članarino ali pa ob izposoji poravnate simbolno izposojevalnino. Dodatne informacije dobite na e-naslovu postaja.moste@gmail.com.

Seznam REČI za izposojo je dostopen tudi v spletnem katalogu, oblikovali pa so tudi seznam želja, ki jih knjižnica REČI Moste še potrebuje. Če imate kateri predmet iz seznama doma, ga bodo z veseljem sprejeli. Vabimo vas, da v knjižnico prinesete tudi druge še uporabne reči, ki jih ne uporabljate več.

V Ljubljani spodbujamo knjižnice REČI

Prvo Knjižnico REČI smo v Ljubljani odprli že pred 8. leti v Domu skupnosti v Savskem naselju. 

Mestna občina Ljubljana je pripravila strateški dokument Krožni potenciali Ljubljane 2021-2027, s pogledom Ljubljana, krožno mesto 2045. Pri oblikovanju novih, krožnih poslovnih modelov in rešitev, upoštevamo načela 9R – pri tem so najbolj zaželene prakse tiste, ki so najvišje na lestvici – zavrni in zmanjšaj. Tovrstna usmeritev je skladna tudi z 12. ciljem trajnostnega razvoja ZN, ki izpostavlja pomen odgovorne proizvodnje in potrošnje, kar razumemo kot osnovo pri načrtovanju tega, ali bomo določen izdelek sploh proizvedli, ali morda lahko najdemo alternativno rešitev, npr. v souporabi. Eden od predvidenih ukrepov strateškega dokumenta je tudi povečati število knjižnic REČI v Mestni občini Ljubljana. In ker je Mestna občina Ljubljana tudi velik zagovornik in podpornik mladih, želimo v vzpostavitev novih lokacij vključiti predvsem mlade.

Preberite tudi: