ponedeljek, 9. 9. 2019

Nova nagrada za Naše nasilje in vaše nasilje

Predstava Slovenskega mladinskega gledališča Naše nasilje in vaše nasilje je bila izbrana za najboljšo predstavo tekmovalnega programa na 32. festivalu Barski letopis v Črni gori.

Predstava, s katero je Slovensko mladinsko gledališče sklenilo 63. sezono, je navdušila tako občinstvo kot strokovno žirijo, ki so jo sestavljali dramaturginja Dragana Tripković, režiser Zoran Rakočević in igralka Vesna Vujošević Labović. Ta je Našemu nasilju in vašemu nasilju podelila nagrado za najboljšo uprizoritev festivala in v obrazložitvi zapisala, da jo podeljuje: »Za popoln umetniški sinkretizem, ki z neposrednimi sredstvi in surovo resnico svoje politične misli razgalja trenutne desničarke tokove v Evropi. Predstava gledalca šokira ne le z neposrednostjo, temveč tudi s tem, da izzove nemir v vsakem državljanu, ki živi v zablodi glede svojega kakor da demokratičnega in civilizatorskega okolja in blaginje. Predstava vodi k občutku krivde, občutku, ki je katarzičen, rušilen in boleče resničen in ki nas vrača v globoko človeško prevpraševanje ter preroško namiguje na preobrat v odnosih med svetovnimi silami.«

Mladinsko logo
Sicer pa se režiser Oliver Frljić tudi v tej sezoni vrača v Mladinsko, kjer bo v predstavi Tak silen vzlet se siloma konča / These violent delights have violent ends raziskoval krizo demokracije. Uprizoritev, ki nastaja v koprodukciji z Gledališčem Maksima Gorkega iz Berlina, bo premiero doživela sredi novembra.

Preberite tudi: