petek, 4. 9. 2020

Nova, sodobno opremljena knjižnica Polje je odprla svoja vrata

V stanovanjski soseski Polje IV smo odprli novo, sodobno opremljeno knjižnico Polje.

Nova knjižnica meri 685 m2 (prej 320 m2) in je umeščena v lokalno okolje nove stanovanjske soseske na naslovu Polje 383. Knjižnico smo preselili iz kletnih prostorov stare osnovne šole na Zadobrovški cesti 1, kjer je na 320 m2 delovala od leta 1974, torej kar 46 let. Novo Knjižnico Polje smo za obiskovalce v omejenem obsegu odprli sredi maja, v septembru pa je polno zaživela s celodnevno odprtostjo.
Nova zasnova prostorov knjižnice, ki je umeščena v pritličje stavbe, je dinamična in odprta, zato je lahko dostopna gibalno oviranim prebivalcem ter osebam z vozički.

foto
Preprosta orientacija in jasne označbe vodijo uporabnika k samostojni uporabi knjižnice. Obiskovalci si v knjižnici samostojno izposojajo knjižnično gradivo na dveh knjigomatih, kjer lahko izbirajo med 50.378 enotami knjižničnega gradiva, med njimi je 46.336 knjig, 3421 neknjižnega gradiva ter 621 enot serijskih publikacij.

foto

Za najmlajše obiskovalce smo oblikovali prijetno pravljično sobo, staršem z majhnimi otroki je v toaletnih prostorih na voljo previjalni kotiček. Mladostnikom je namenjen poseben del z udobnim pohištvom. Knjižnica nudi širok izbor časopisja v časopisni čitalnici ter prostor za prireditve, predstavitve in študij, kjer je na voljo tudi dostop do brezžične internetne povezave. Iz knjižnice je možen dostop v atrij stavbe, za izvedbo večjih prireditev imamo možnost souporabe dvorane, ki je v isti stavbi.

foto

Posebnosti knjižnice sta tudi pitnik s tekočo vodo ter poseben prostor, ki smo ga poimenovali Kreativnica. To je večnamenski oblikovan prostor za izvajanje različnih kreativnih delavnic ter samostojno uporabo 3D tiskalnika, šivalnega stroja in drugih orodij. Oblikovali smo tudi že program delavnic s področja računalniških znanj, robotike, ročnih spretnosti ter šivanja za različne skupine uporabnikov.

Direktorica Mestne knjižnice Ljubljana mag. Teja Zorko je ob odprtju novih prostorov sporočila, da jo veseli, da smo »iz dotrajanega kletnega prostora stare osnovne šole v Polju naredili velik korak v sodobno, kreativnosti in druženju namenjeno knjižnico, ki bo uporabnikom ponudila več kot le izposojo knjig, ki bo podpirala in povečevala željo po branju, znanju, ustvarjanju in druženju. Veseli smo odličnega sodelovanja z Mestno občino Ljubljana, kjer so našim prizadevanjem prisluhnili, prepoznali potrebo po sodobni knjižnici v novem okolju in omogočili prostor ter gradnjo takoj, ko je bilo to mogoče. Možnost se je ponudila pri izgradnji soseske Polje IV in smo jo hvaležno sprejeli«.

V pripravi je še samostojen prevzem rezerviranega knjižničnega gradiva ter vračilo gradiva preko zunanjega knjigomata izven delovnega časa knjižnice.

Knjižnica je odprta od ponedeljka do petka, od 8. od 19.30, ob sobotah od 8. od 13. ure.

Preberite tudi: