četrtek, 10. 11. 2022

November = Movember

Mesec november je mesec, v katerem si moški množično puščajo brke, Movember pa je mednarodno gibanje, katerega cilj je osveščanje javnosti o zdravju in boleznih, ki prizadenejo moško populacijo.

 

Gibanje Movember izhaja iz Avstralije, od njegovega začetka v letu 2003 pa je preraslo v globalno gibanje, ki po celem svetu, tudi v Sloveniji, združuje več kot 5 milijonov ljudi. S puščanjem brk želijo moški opozoriti ne le na raka prostate, ampak tudi na druge bolezni, ki prizadenejo zgolj ali predvsem moške.

Za rakom letno po svetu zboli več kot 12 milijonov ljudi, pri čemer je rak prostate najpogosteje diagnosticirana oblika raka pri moških, predvsem starejših od 65 let. V Sloveniji ga diagnosticirajo pri okrog 1.500 moških na leto, zato zdravniki moškim starejšim od 45 let priporočajo testiranje. Bolezen prizadene predvsem moške po 45. letu in strmo narašča med 60. in 70. letom.

Več informacij o urogenitalnih rakih, med katere sodijo rak prostate, rak sečnega mehurja, rak penisa, rak ledvic ter germinalni tumorji, najdete tukaj.

Preberite tudi: