četrtek, 28. 8. 2014

Novo šolsko leto 2014/15

V Mestni občini Ljubljana poteka vrsta aktivnosti, s katerimi vstopamo v novo šolsko leto.

Na Oddelku za predšolsko vzgojo in izobraževanje MOL skrbijo za vpis otrok v javne vrtce in osnovne šole, za pridobivanje novih mest v vrtcih, za investicije in energetsko sanacijo ljubljanskih vrtcev in šol ter za štipendiranje nadarjenih dijakov in študentov.

Na Mestnem redarstvu in Svetu za preventivo in vzgojo v cestnem prometu MOL pa s preventivnimi akcijami zagotavljajo varnost otrok, najmlajših in najranljivejših udeležencev v prometu.
 

Vrtci in osnovne šole v šolskem letu 2014/15

Javni vrtci MOL v šolskem letu 2014/15

V šolskem letu 2013/14 je v ljubljanske javne vrtce vključenih 13.421 otrok. S tem smo povečali vključenost otrok v vrtce na 88 %, medtem ko je podatek za Republiko Slovenijo 77 %.

Ljubljanski javni vrtci so za šolsko leto 2014/15 do dne 22. 8. 2014 sprejeli 3.209 otrok, in sicer 2.572 otrok prvega starostnega obdobja in 637 otrok drugega starostnega obdobja. Na dan 22. 8. 2014 je v postopku podpisa pogodbe še 99 otrok, ki so še na centralnem čakalnem seznamu.

Na centralnem čakalnem seznamu (CČS) za šolsko leto 2014/15 je bilo na dan 22. 8. 2014 še 591 otrok prvega starostnega obdobja, in sicer 114 otrok s stalnim prebivališčem v MOL in z maksimalno stalnostjo bivanja, 257 otrok s stalnim prebivališčem v MOL z obema ali vsaj z enim od staršev, vendar brez stalnosti bivanja ter 220 otrok iz drugih občin. Od 114 otrok s stalnim prebivališčem v MOL in z maksimalno stalnostjo bivanja ima 13 otrok izbiro katerikoli vrtec (vsi letnik 2014). Vsi starši čakajočih otrok letnikov 2012 in 2013 z izbiro kamorkoli so že dobili ponujena prosta mesta, a so jih zavrnili.

Na omenjeni dan je bilo na centralnem čakalnem seznamu za šolsko leto 2014/15 še 30 otrok drugega starostnega obdobja. Od tega ima le 9 otrok stalno prebivališče v MOL in maksimalno stalnost bivanja ter nimajo izbire kamorkoli in čakajo na točno določen vrtec oziroma skupino. 10 otrok ima stalno prebivališče v MOL z obema ali vsaj z enim od staršev, vendar brez stalnosti bivanja, 11 otrok pa prihaja iz drugih občin, za katere nimamo podatkov, ali so vpisani ali celo že sprejeti v vrtec v svojo občini. Otroci drugega starostnega obdobja glede na leto rojstva in izbiro staršev ne ustrezajo nobenemu ponujenemu prostemu mestu, tako imamo v tem obdobju še 114 prostih mest.

Starši 104 otrok so zavrnili ponujeno prosto mesto v vrtcu in ostajajo na CČS. Vrtci so prejeli tudi 326 odpovedi vlog (lani 159). Zaradi odpovedi ponujenega mesta in preoblikovanja skupin se prosta mesta še pojavljajo, zato vrtci staršem dnevno pošiljajo vabila k podpisu pogodb.

Pridobivanje novih prostih mest v vrtcih MOL

Od leta 2006 do danes smo z adaptacijami, rekonstrukcijami, prezidavami in novogradnjami odprli 87 novih oddelkov. Do konca šolskega leta 2014/15 bomo imeli 774 oddelkov v 23 javnih vrtcih Mestne občine Ljubljana.

Večji projekti v letu 2014:
- izgradnja prizidka za 6 oddelkov v Vrtcu Šentvid, enota Mravljinček (z gradnjo smo začeli konec maja 2013, zaključek je bil maja 2014);
- nadomestna novogradnja z energetsko sanacijo Vrtca Otona Župančiča, enota Čebelica (zaključek septembra 2014);
- celovita prenova z energetsko sanacijo v Vrtcu Jarše, enota Rožle in enota Kekec (zaključek septembra 2014).

MOL v naslednjih letih načrtuje še investicije oziroma celovite prenove, izgradnje novih enot in prizidkov:
- vrtec s 7 oddelki v Tehnološkem parku Ljubljana, ki bo zadostil potrebam po vrtcu na območju Vrhovcev in v novo zgrajeni soseski Zeleni gaj na Brdu (zaključek 2015);
- Vrtec Pedenjped, nova enota Zgornji Kašelj z 8 oddelki (investicija se bo začela v letu 2015 in bo zaključena leta 2017);
- Prizidek s 3 oddelki v Vrtcu Galjevica (investicija se bo predvidoma začela v letu 2015 in bo zaključena leta 2017).

Investicijski načrt bomo v prihodnje smiselno prilagajali glede na dinamiko števila rojstev in potrebe staršev po vrtcu. Nadaljevali bomo tudi s projektom obnove otroških igrišč v vrtcih MOL.

Osnovne šole MOL v šolskem letu 2014/15

Število ljubljanskih osnovnošolcev se v letu 2014/15 povečuje, in sicer za 698 učencev. Tako se bo v javnih šolah MOL šolalo 21.473 učencev v 974 oddelkih. V letošnjem šolskem letu bo v ljubljanskih javnih osnovnih šolah 9 oddelkov več. Po en oziroma dva oddelka več bodo imele: OŠ Danile Kumar, OŠ dr. Vita Kraigherja, OŠ Dragomelj, OŠ Hinka Smrekarja, OŠ Milana Šušteršiča, OŠ Miška Kranjca, OŠ Nove Jarše, OŠ Poljane, OŠ Prule, OŠ Savsko naselje, OŠ Sostro, OŠ Vič, OŠ Vižmarje Brod, OŠ Zadobrova. En oddelek manj kot lansko leto bodo imele: OŠ Jožeta Moškriča, OŠ Ketteja in Murna, OŠ Oskarja Kovačiča, OŠ Vide Pregarc, dva oddelka manj pa OŠ n. h. Maksa Pečarja.

V primerjavi z lanskim letom se je število prvošolčkov povečalo za 99, in sicer na 2.830. Obiskovali bodo 118 oddelkov javnih osnovnih šol. Skupno število oddelkov 1. razreda se letos v primerjavi z lanskim letom v ljubljanskih javnih osnovnih šolah ne bo povečalo. V šestih osnovnih šolah bo en oddelek prvega razreda več, kot lansko šolsko leto (OŠ Danile Kumar, OŠ dr. Vita Kraigherja, OŠ Miška Kranjca, OŠ Nove Jarše, OŠ Vič, OŠ Zadobrova), prav tako pa bo v šestih osnovnih šolah en oddelek prvega razreda manj, kot lansko šolsko leto (OŠ Ketteja in Murna, OŠ Kolezija, OŠ n. h. Maksa Pečarja, OŠ Polje, OŠ Valentina Vodnika, OŠ Vrhovci).

Povprečno število učencev v oddelku v primerjavi z lanskim letom se bo povečalo z 21,5 na 22,1, povprečno število učencev v oddelku 1. razreda pa se bo povečalo s 23,2 na 24,0 učencev na oddelek.

Večji projekti v osnovnih šolah v letih 2014 in 2015:
- OŠ Vide Pregarc – protipotresna sanacija, energetska sanacija in dozidava prizidka (2014, 2015);
- OŠ Poljane – prenova objekta za Izobraževalni center za strokovne delavce MOL in Centra Janeza Levca (2014);
- OŠ Koseze – prizidek za nove učilnice, prenova objekta (2014, 2015);
- OŠ Kolezija – prizidek za nove učilnice (2014, 2015);
- OŠ Livada – preureditev in manjši prizidek za nove učilnice (2014, 2015);
- OŠ dr. Vita Kraigherja – obnova kuhinje (2014);
- OŠ Zadobrova – obnova kuhinje (2014, 2015);
- OŠ Martina Krpana - obnova kuhinje (2014, 2015).

MOL v osnovnih šolah načrtuje investicije v naslednje projekte:
- prenova OŠ n. h. Maksa Pečarja – zagotovitev manjkajočih šolskih prostorov in izgradnja zunanjega igrišča ter telovadnice za potrebe OŠ n. h. Maksa Pečarja in četrtne skupnosti z zunanjo ureditvijo in parkiriščem (2015 - 2016);
- protipotresna sanacija na OŠ Šentvid in Gimnaziji Šentvid (2017);
- OŠ Franca Rozmana Staneta – zagotovitev manjkajočih šolskih prostorov (2016 - 2018);
- OŠ Riharda Jakopiča – zagotovitev manjkajočih šolskih prostorov (2016-2017);
- OŠ Oskarja Kovačiča – zagotovitev manjkajočih šolskih prostorov (2017 - 2018);
- morebitna dograditev OŠ Vrhovci (novo stanovanjsko naselje)

Zaradi dotrajanih otroških igrišč v osnovnih šolah MOL bomo v obdobju od 2015 do 2018 pospešeno vlagali sredstva v njihovo obnovo.

Štipendiranje v MOL

V šolskem oziroma študijskem letu 2014/15 Mestna občina Ljubljana razpisuje 90 štipendij za nadarjene dijake in študente, in sicer:
• 16 štipendij za dijake,
• 40 štipendij za študente dodiplomskega izobraževanja in enovitega magistrskega študija v Sloveniji,
• 21 štipendij za študente podiplomskega (razen enovitega magistrskega) izobraževanja v Sloveniji,
• 4 štipendije za dodiplomski študij v tujini,
• 9 štipendij za podiplomski študij v tujini.

Razpis je bil objavljen 24. junija 2014 na spletnih straneh MOL in v glasilu Ljubljana. Prijave z vsemi potrebnimi dokazili morajo dijaki oddati do 5. septembra, študenti pa do 6. oktobra 2014.

V letu 2014 vzpostavljamo sistem e-prijave preko aplikacije E-razpis za nadarjene dijake in študente MOL, kar poenostavlja postopek prijave kandidatov in postopke za izpeljavo javnega razpisa. Aplikacija vodi kandidate v e-prijavi skozi pogoje in kriterije, ki jih morajo dosegati za pridobitev štipendije, strokovnim sodelavcem pa bo omogočala hitrejšo obdelavo podatkov.

Razpisna dokumentacija ter neuradno prečiščeno besedilo Odloka o štipendiranju sta objavljena tukaj, podrobnejši podatki o podeljenih štipendijah po posameznih letih pa so pripeti

Denarna pomoč MOL ob začetku šolskega leta

Ob začetku šolskega leta Mestna občina Ljubljana nudi denarne pomoči, ki so namenjene otrokom, in sicer:
- delnemu kritju stroškov ob začetku novega šolskega leta za otroke v osnovni in v srednji šoli (190 EUR),
- kritju stroškov šole v naravi, letovanj/zimovanj osnovnošolcem (v višini cene storitve),
- kritju stroškov kosil za otroke v osnovni in srednji šoli, kjer je organizirana prehrana (v višini cene storitve).

Natančen pregled možnosti uveljavljanja pravic iz javnih sredstev nudi tudi zloženka Pomoč v socialni stiski – o organizacijah in storitvah, ki se izvajajo v MOL, ki je objavljena med publikacijami na spletnih straneh MOL.

Varna pot v šolo

Po poletnih počitnicah se na ceste vračajo razigrani otroci, ki še ne poznajo vseh pravil obnašanja v cestnem prometu in se še ne zavedajo vseh nevarnosti, ki v prometu prežijo nanje, zato je odgovornost za njihovo varnost tudi na vseh nas, ostalih udeležencih v prometu. Še posebej prosimo voznike, naj bodo na cestah v okolici šol in vrtcev še posebej previdni in strpni, na pot naj se odpravijo pravočasno in naj upoštevajo cestnoprometne predpise in opozorila tistih, ki bodo skrbeli za varnost otrok.
V preventivni akciji »Prvi šolski dan – Varna pot v šolo«, ki jo pripravlja Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu MOL, bodo sodelovali mestni redarji, policisti in prostovoljci, ki se bodo osredotočili predvsem na umiritev prometa v okolici ljubljanskih šol in vrtcev.

Mestni redarji so z akcijo intenzivnega umirjanja prometa v okolici ljubljanskih šol in vrtcev ter s tem lažjega in bolj varnega prečkanja cest šolarjev in drugih udeležencev prometa sicer začeli že v začetku tega tedna, s svojimi aktivnostmi pa bodo nadaljevali vse do konca septembra.

Poleg ostalih aktivnosti v okolici šol in vrtcev bo letos posebna pozornost namenjena prevozu učencev OŠ Vide Pregarc na Bazoviški ulici. Zaradi obnovitvenih del, ki potekajo v tej šoli, bodo učenci pouk obiskovali na treh nadomestnih lokacijah, in sicer na OŠ Alojzija Šuštarja, OŠ Vita Kraigherja in OŠ Polje. Mestna občina Ljubljana je za učence zagotovila brezplačen prevoz do omenjenih šol. Izhodišče prevozov bo na začasnih postajah na Bazoviški ulici in na Ulici 15. aprila. Za varnost otrok bodo skrbeli učitelji, ki bodo prisotni na vsakem avtobusu, ter kontrolorji LPP in mestni redarji, ki bodo stali na postajah.