sreda, 1. 7. 2020

Odpiramo 68. Ljubljana Festival

Na Kongresnem trgu bomo v sredo, 1. julija 2020, z veličastno himno združene Evrope, Beethovnovo 9. simfonijo, slavnostno odprli že 68. Ljubljana Festival.

Beethovnova 9. simfonija po mnenju mnogih izraža občutje brezpogojne povezanosti med ljudmi in vero v humanistične ideale. Ludwig van Beethoven jo je ustvarjal vse življenje, v njej pa so se zgostila vsa njegova življenjska in glasbena spoznanja. Ko je napisal prve tri stavke, se je odločil, da bo vključil tudi soliste in zbor, kar je bila za tisti čas zelo tvegana odločitev. Delo, ki ga je končal v začetku leta 1824, je bilo že ob nastanku izjemno napredno, predvsem zaradi razširitve koncepta simfoničnega orkestra, orkestrskega aparata ter sporočilnosti. Prva izvedba, ki jo je Beethoven dirigiral takrat že popolnoma gluh, je bila na Dunaju maja istega leta, zgodovinsko gledano pa so jo zaznamovale številne posebne priložnosti. Izvajali so jo denimo ob vnovičnem odprtju Wagnerjevega gledališča v Bayreuthu, padcu berlinskega zidu, postala pa je tudi himna nove, združene Evrope. 

Glasbeni mojstrovini bomo tokrat prisluhnili v izvedbi Orkestra Slovenske filharmonije, rezidenčnega orkestra Festivala Ljubljana 2020, Zbora Slovenske filharmonije ter Komornega zbora Megaron pod taktirko večkrat odlikovanega švicarskega dirigenta Charlesa Dutoita, ki je nedavno prejel prestižno zlato medaljo Kraljeve filharmonične družbe, od leta 2018 pa nosi naziv glavnega gostujočega dirigenta Orkestra Sanktpeterburške filharmonije.

Sledilo bo pestro festivalsko poletje, celoten program si lahko ogledate tukaj

Zapora Slovenske ceste

Zaradi koncerta bo v sredo, 1. julija 2020, od 20. do 1. ure zjutraj zaprta Slovenska cesta na odseku med Šubičevo ulico in Erjavčevo cesto.

skica slovenska15

Obvoz osebnih vozil ter avtobusov LPP bo po Šubičevi ulici ter Bleiweisovi in Aškerčevi cesti. Dostop do garažne hiše Kongresni trg bo mogoče le iz Šubičeve ulice.

Vse udeležence v prometu prosimo za razumevanje in upoštevanje prometne signalizacije. Celovite informacije o mobilnosti in zaporah cest v Ljubljani lahko spremljate na našem portalu aktualnih prometnih informacij PROMInfo. Svoje poti po mestu lahko načrtujete tudi s pomočjo klepetalnega robota (chatbota) Ljubo iz Ljubljane, ki deluje znotraj Facebookove aplikacije Messenger.

Preberite tudi: