torek, 20. 8. 2019

Odprli smo Prekmurski trg

Ob križišču Poljanske in Rozmanove ulice ter Poljanskega nasipa smo ob 100. obletnici priključitve Prekmurja in združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom odprli Prekmurski trg.

prekmurski trg
S Prekmurskim trgom smo v Ljubljani dobili še en kakovosten javni prostor, namenjen druženju in prireditvam na prostem. 

Na zahodni strani trga smo uredili tribuno, ki služi povezavi vseh nivojev javnega prostora v eno doživljajsko celoto. Rešuje povezavo med dvignjeno ploščadjo nad garažo stanovanjske stolpnice na Poljanski cesti in nižjim Ambroževim trgom ter proti zahodu spuščajočim se Poljanskim nasipom. Kaskadno spuščene stopnice oblikujejo nov javni prostor, ki se spusti na trg in odkriva prej skriti pogledi na arhitekturno in spomeniško dediščino Plečnikovih zapornic, palače Cukrarne, Hrenovega spomenika in širšega okolja Šempetra in Poljanske ceste. Nova ploščad s svojo usmerjenostjo proti vzhodu ponuja scenografski pogled preko spomenika k zapornicam, s čimer sicer v korito skrita reka postane prisotna tudi na nivoju parka/trga.
Hrenov križ, najstarejši javni spomenik v Ljubljani, v bližnjem nasadu divjih kostanjev, je dobil primerno artikuliran odgovor, saj novi trg skupaj z enotno tlakovanim križiščem nudil povsem drugačno sliko tega predela. Tribuna iz velikih prefabriciranih elementov bo bo skupaj s ploščadjo služila tudi kot avditorij za poletne predstave v bližini Ljubljanice ali kot zunanji programski podaljšek muzeja sodobne umetnosti v Cukrarni.

Na trgu bomo postavili spomenik ob 100. obletnici priključitve Prekmurja

foto

Likovno rešitev spomenika smo izbrali z javnim anonimnim natečajem, na katerem je strokovna komisija izbrala predlog akademskega kiparja Zorana Srdića Janežiča.
Likovno kakovostna zasnova, ki vključujoče nagovarja gledalca z razporeditvijo posod od posameznih do tistih, ki povezane simbolizirajo skupnost. Zgodba združevanja je nakazana v prehodu med Prekmurjem in matično domovino v podstavku rešitve. Celota deluje kot mozaik, ki je dvignjen od nivoja tal. Močna je simbolika slovanske lončenine, ki se kot prispodoba lončarskega sejma razvije po robu trga. Prednost skulpture je tudi v tem, da človek lahko vanjo vstopi in jo doživi telesno.

Spomenik bomo postavili pri izteku tribune, ob robu ploščadi; tako bo predstavljal pomemben poudarek v prostoru in ga obenem dodatno osmislil.

Preberite tudi: